Uppstart av 980 liters akvarie!

23 Mars (2002)
Här följer en liten dagbokssammanställning över mina tankar och funderingar under byggnations och uppstartstiden för mitt nya 980 liters kar.

29 Mars (2002)
Jobbar hela dagen från klockan 9:00 till 22:00 med att skruva ihop akvariebänken. När klockan börjar närma sig 22:00 och jag borrat och skruvat (med kruvdragare) i nära 13 timmar blir jag orolig för att någon av mina grannar skall komma och trycka ner borrmaskinen i halsen på mig för att få tyst på eländet. Nästan klar iallafall.

30 Mars (2002)
Slutför skruvandet från föregående dag.

21 April (2002)
Ägnar hela dagen åt att surfa akvarieteknik-prylar och beslutar mig för att skippa den ursprungliga idén om att skaffa ett intervall-filter. Alldeles för många på akvarieforumen som vittnar om dåliga erfarenheter med såna filter. Beställer slutligen ett Eheim 2260 och ett Eheim 2028 filter plus en massa filtermaterial till dessa från aquaristic.net i tyskland. Det förstnämnda filtret med smått hissnande 18 liter filtervolym. I min köpiver beställer jag också en värmekabel på 100W från Hjortgatans zoo.Bäst att se till ha den hemma när jag väl får hem akvariet eftersom värmekabeln är bland det första som måste i burken.

27 April (2002)
Hälsade på hos Korallfisken (butiken) här bredvid och frågade om dom kunde fixa fram ett 980 liters kar. De verkade inte överdrivet sugna på att sälja ett sådant men lovade att höra av sig om ett pris. Kanske skulle sitta bra med en säljkurs där. Annars verkar det vara en mycket trevlig butik. Efter att ha sett alla saltvattensfiskar och sånt där så börjar man fundera på om den stora tanken kanske skulle passa som saltvattens kar ändå. Nej, bort med dom tankarna bums. Diskus-kar skall det vara.

28 April (2002)
Bygger lite på akvariebänken. Sätter dit bottenplattorna som skall agera golv i själva skåpet. Sågar bort lite för lite för benen på stommen och får således stå i en halvtimme och fila bort det sista. Hela sovrummet fullt med slipdamm igen. :(

Får också den ljusa idén att bygga min egen ljusramp istället för att köpa en färdigbyggd. Skall kanske inte ta åt mig hela äran själv, för jag fick egentligen idén från killarna på Korallfisken. En köpt ramp brukar inte vara helt optimal när det gäller att komma i akvariet under. Sen gillar jag inte riktigt idén med de otroligt långa lysrören som brukar sitta i tvåmetersramper.

Nej, jag bygger rampen själv så passar den själva akvariemöbeln bättre och jag kan sätta i de lite mer vanligt förekommande 90 cm lysrören istället. På Hjortgatans zoo har de till och med färdiga kopplingssatser avsedda för akvarier med gummipackningar för kontaktdonen. 3 x 2 x 30 W borde räcka även för ett planterat kar. Hoppas att inte diskusarna tycker det blir för ljust bara. Kastar iväg en fråga om kopplingsatserna till Kenneth på Hjortgatans zoo och får som vanligt ett snabbt svar igen, - trots att det är helg. (Helt otroligt) :)

5 Maj (2002)
Sista spiken i kistan, jag menar bänken, är i. Blev tvungen att sätta ett stag till där jag hade tänkt att ha en bredare öppning. Blir svårt att få i något större vattenberedningskar inuti möbeln nu men jag kommer iallafall att kunna sova på nätterna utan att drömma mardrömar om att karet skall spricka.

12 Maj (2002)
Har fått iväg beställningen på kopplingssatserna till lysrören nu. Har även börjat fundera på vilka växter jag skall skaffa. Tänker nog lägga en del möda på att få växterna att trivas. Mycket inspiration från Takashi Amano's böcker. Skulle just nu kunna göra vad som helst för att få ett Amano-liknande akvarium själv. Här är ett första utkast över layouten på akvariet

19 Maj (2002)
Har äntligen beställt mitt kar!!! Har inte sett något begagnat om passar på ett halvår så det fick bli ett splirrans nytt. Ett 200x70x70 med svart silicon. Borde rymma strax över 900 liter. Kommer hem om två veckor (Dvs i början av juni). Får väl skaffa hem lite bottenmaterial och sånt innan dess. När karet väl är hemma blir man nog ivrig att få stoppa grejer i det. -Akvarielagret here I come!

26 Maj (2002)
Införskaffat bottenmaterial. 120 kg finkornigt, rundat, svart grus, 20 liter torvgranulat, 10 kg lera. Hittade ingen rot som föll mig i smaken. Ej heller några stenar. Har försökt rulla kulor av en liten del av leran men det tar så vansinnigt lång tid och åtgången på leran är nästan obefintlig.

1 Juni (2002)
Kämpar vidare med leran. Har övergått från att rulla ärtor till att dela leran i "gräddkola"-stora bitar istället. Akvariet lyser fortfarande med sin frånvaro, men borde dyka upp vilken dag som helst. Börjar fundera på om jag inte skaffat för mycket lera. Bilden visar knappt hälften av leran.


Tillbaka - Nästa (Juni - Juli)


All photos are copyright Peter Nyman