Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (November 2005)

2 December (2005) - Terrarie på gång?
Det lutar åt att yngelakvariet får konvertera till terrarie. Har skaffat filtermaterial, lekakulor, täckbark och rötter till det. Skall fundera igenom hur jag skall göra med vatttencirkulationen innan jag bygger något på allvar. (Bilden ovan är från Randers Regnskog i Danmark)

Lite Terrarie-inspiration:
Länk: home.hetnet.nl/~josje94/ingestuurd/loekvanderklugt.htm
Länk: home.planet.nl/~vergo244/mijn_terrarium.htm

4 December (2005) - Ny omgång PMDD
Nu omgång med PMDD i autogödaren. Misstänker att jag har för mycket fosfat så jag provar med att återigen halvera fosfatet. Blir det ännu mer dammalger på frontglaset så går det ju ha i mer fosfat i efterhand.


Räk-akvariet (125 liter / 50x50x50cm), 2005-12-10


Terrariet med halvfärdig bakgrund (125 liter / 50x50x50cm), 2005-12-10

11 December (2005) - Stor-röj och vattenbyte
Stor-röj i stora växtakvariet och vattenbyten i alla akvarier utom yngelburken som fått bli terrarie. En nygjord bakgrund står och torkar däri. Det har fått växa lite för mycket i stora akvariet den senaste månaden, och jag har fuskat med vattenbyten också, men bortsett från alla sniglar är akvariet i fint skick. Flyttade över en del växter till lilla växtakvariet där växterna börjat se lite trötta ut. Har inte skött gödningsregimen ordentligt där. Funderar på att fixa en "autogödare" där också, men det är lite klurigare för avdunstningen är inte särskilt stor. Passade också på att fotografera räkakvariet som inte blivit avbildat på länge... Ingen design-dröm kanske, men akvariet är mest inrett för att passa räkorna som bor däri.


Lilla Växtakvariet (Åttakantigt, 145 liter), 2005-12-16

16 December (2005) - Inventering
Inspirerad av Ove Berthlings blogg (Länk) har jag inventerat mina växter:

  Stora Växtkaret:
Anubias barteri "coffeefolia"
Anubias barteri var nana
Echinodorus bleheri
Cabomba furcáta (C. piauhyensis)
Echinodorus Red Flame
Hemianthus callitrichoides "Cuba"
Nesaea Crassicaulis
(Aponogeton crispus)
(Cabomba caroliniana)
(Echinodorus Tenellus)

Lilla Växtkaret:
Rotala Macrandra
Rotala Spec "Nanjenshan"
Anubias barteri "coffeefolia"
Nesaea Crassicaulis
Hemianthus callitrichoides "Cuba"
Cabomba caroliniana
Cabomba furcáta (C. piauhyensis)
Aponogeton crispus

  Räkakvariet:
Limnophila sessiflora
Hemianthus micranthemoides
Rotala Spec "Nanjenshan"
Microsorum Pteropus Windelöv
Rotala rotundifolia

 

18 December (2005) - Tankar Kring Terrarier
Såg på repti.net (Länk) att det är en annan Linköpingsbo som säljer D. Tinctorius "Nominat" just nu, men mitt terrarie är inte riktigt redo för djur än. Bakgrunden är färdig, men jag skall silicona fast ett par rötter längs sidorutorna också. Jag kom nämligen på en mycket snyggare och mer tredimensionell layout än den jag först tänkt mig (med rötterna liggande platt på botten), och då behövs kanske ytterliggare en rot till vattenfallet (många rötter blir det!). Jag väntar också på att lite grejer jag beställt skall komma hem: cirkulationspump, makaroner till bottenmaterialet, regnsystem. Har även surfat efter intressanta småväxter för terrarier. "Brutala blommor" (Länk) har en del intressanta småväxter, klart lockande även om jag tror att man skall vara försiktig med köttätande växter med alltför stora gap ihop med små grodor:

Mimosa Pudica (sensitiva) - (Länk)
Pinguicula Lusitanica (dvärgtätört) - (Länk)
Neoregelia Fireball - (Länk)
Dionaea red burgundy - (Länk)

Övriga intressanta kandidater:
Anubia barteri var. nana - (Länk)

19 December (2005) - Räk-Bäbisar!
Såg en pytteliten räka (bara några millimiter lång) i räkakvariet nu på morgonen. Måste vara min Körbärsräka som jag sett med ägg som kläckt dessa. En av mina största räkhonor av Cardina Japonica såg också ut att gå med alldeles nylagd rom. Men numera är mitt yngelkar för deras avkomma "avsaltat" och på väg att bli ett regnskogsterrarie så det är tveksamt om jag försöker göra något med dom denna gång.

20 December (2005) - Plötslig Räkdöd
Idag råkade jag ut för "plötslig räkdöd" i lilla växtakvariet, där tre av mina Körsbärsräkor bott fram tills nu. Vet inte säkert vad som orsakat det men jag tror att det hänger ihop med min dosering av PMDD dagen innan. En annan teori är att pH sjunkit för lågt, men jag har inte kontrollmätt vad det ligger på. Lyckligtvis har jag tre andra Körsbärsräkor (plus eventuella bäbisar) i mitt räkakvarie...

21 December (2005) - Inte säsong för Terrarieväxter
Var runt i blomsteraffärerna och tittade efter växter till mitt regnskogsterrarie. Hade hoppats på att hitta några bra terrarieväxter bland alla jul-blommor, jul-stjärnor och jul-enar, men det var inte sässong för sådana växter enligt butiksbiträdet. Låter ju lovande att det finns en sådan sässong iallafall! Glömde dock bort att fråga henne när den infaller... Kom till slut hem med en Bromelia "Vriesea Poelmanii". (Länk)

22 December (2005) - Jul
Jaha, då är det jul. Skönt att vara ledig från jobbet några veckor. Här hemma skall jag nog plita ihop något php-script så att ni besökare kan kommentera mina inlägg. En sådan funktion har stått på önskelistan länge... God Jul!

23 December (2005) - Nästan Julafton!
Idag kom regnsystemet till mitt regnskogsterrarie! En högtryckspump av märket "Seisun" (9 bar / 125 psi), ett par meter hård slang och två munstycken som ger vardera ca 2,7 liter/h. Pumpen väger bly och grejerna andas kvalité rakt igenom. Det här kommer att bli fantastiskt bra!


Belysningsgrad, AGA Contest 2001-2004

29 December (2005) - Belysningsgrad
Hittade en graf jag gjorde för en tid sedan med lite statestik över hur mycket deltagarna i AGA's Aquascaping Contest belyser sina växtakvarier. Det är totalt 218 akvarier och medelvärdet är ca 0,86 watt/liter. Man ser ovan att de allra flesta ligger mellan 0,5 - 1,0 watt/liter.


Tillbaka - Nästa (Januari 2006)

All photos are copyright Peter Nyman