Akvariedagboken - Februari 2006

Till föregående (Januari 2006)


Stora Växtakvariet, 2005-01-31

1 Februari (2006) - Pny's guide till det "underhållsfria" växtakvariet

Low Maintanance! - Alternativt: Hur High-Tech kan det bli?
Att göra mina växtakvarier så "underhållsfria" som möjligt har alltid varit ett mål för mig. Vem har inte svurit över hur tråkigt det är att storstäda i akvarierna. Nej, lägg tiden på att njuta av akvariet, mata fiskarna och fundera över ditt akvarie's nästa vinnande design istället. Här listas tillbehören som underlättar din vardagsskötsel:

1 Belysnings-Timer
Belysnings-Timer som sköter ditt växtakvariums dygnsrytm så att dina växter får en konstant belysningsperiod varje dag. Ett så självklart tillbehör att jag nästan glömde bort att nämna den.

2 Slang och Slangkopplingar
Vattenbyten kommer man helt enkelt inte ifrån, så slang och slangkopplingar till vattenbyten är ett måste för den som inte vill springa med vattenfyllda hinkar genom hela hemmet. Slut på spill och det eviga upptorkandet av vattenpölar på parketten. En slang som är några dimensioner grövre än en vanlig trädgårdslang snabbar upp förloppet. Med krananslutning i ena enden och en krok i andra änden, för att säkert hänga över akvariekanten, så är vattenbytesslangen fulländad.

3 Ytterfilter
Ett ytterfilter av större modell klarar av att gå i ett helt år utan rengöring. Det självklara valet framför små innerfilter fyllda med viltervadd som i värsta fall måste rengöras varje vecka.

4 Trycksatt CO2 med Extern CO2-Reaktor
Alla vet att man skall prata med sina växter för att de skall må bra. När växterna befinner sig under vatten är det inte lika lätt att göra det utan att bli blöt i håret. CO2 tillsätter man enklast från en tryckbehållare med gas. 6 kg räcker länge, även till stora akvarier. För att slippa se tekniken i akvariet är en extern reaktor kopplad efter ytterfiltret att föredra.

5 Automatisk Gödare med Timer
En automatisk gödare pumpar en daglig dos växtnäring till dina akvarieväxter, oavsett om du är hemma eller ej. Mycket behändigt när man väl justerat in lagom dos. (Vilket kan vara nog så svårt).

6 pH-kontroller med Magnetventil
En pH-kontroller övervakar pH-värdet i ditt växtakvarie och reglerar din CO2-halt till en konstant nivå. pH-kontrollern erbjuder således ett bra skydd mot att du gasar ihjäl dina dyra fiskar med din CO2. pH-kontrollern bör omkallibreras lite då och då för att behålla rätt målnivå.

7 UV-Filter
Ett UV-filter är ett inkapslat lysrör som sänder ut dödlig ultraviolett stålning genom det förbipasserande vattnet. Algsporer, bakterier och annat som finns i vattnet avlägsnas lätt med ett UV-filter. UV-filtret skall inte behövas i den dagliga driften men ger ökade marginaler vid lätt obalans, som kan uppkomma vid en längre tids frånvaro, tex semester.

8 Räkor / Algätare
Räkor och andra algätare hjälper dig att hålla dina långsamt växande växter fria från alger.

2 Kommentarer

2 Februari (2006) - Akvariedagboken i TV!
Idag har ett TV-team från UR varit här och filmat ett inslag om mina akvarier och min akvarie-blogg. TV-inslaget kommer att sändas av SVT i höst.

3 Kommentarer

3 Februari (2006) - Nya leksaker
Fick lite nya leksaker med posten från Aquaristic.net idag. Perfekt, lagom till helgen! Paketet innehöll lite blandade småslangar till terrariet och en doseringspump (Aqua Medic SP3000) till lilla växtakvariet. Nu blir det automatgödning även där.

0 Kommentarer


Blivande Regnskogsterrarie, 2005-02-05

5 Februari (2006) - På Terrariefronten Intet Nytt
På terrariefronten händer inte mycket... Fick ingen tid över att silikonera det sista på terrariet denna helg heller, så det får stå tomt ett tag till. Men T5-belysningen kom iallafall på plats över terrariet. Den svarta plastfilmen på sidorutorna gjorde det lite mer fotogenic. Nu fattas bara att sätta något mörkt i överkant.

2 Kommentarer

7 Februari (2006) - Akvarierelaterade fototävlingar
Det borde inte undgått någon som följer denna blogg att jag gör vad jag kan för att kombinera mitt akvarieintresse med mitt fotointresse. Förutom titeln "Årets Fotograf" för året 2005 på Zoopet har jag lyckats placera mig riktigt bra i ett stort antal fototävlingar de senaste 3 åren. Här följer en lista med länkar till ett antal akvarierelaterade sidor med mer eller mindre regelbundna fototävlingar:

Zoopet
Nordiska Ciklidsällskapet
Back to Nature
Akvaforum (Norsk)
Akvarieforum (Norsk)
Akvariesiden (Dansk)
Aquatic-Photography (Internationell)

1 Kommentarer

11 Februari (2006) - Nu händer det grejer!
Konstaterade idag på morgonen, vilka fina akvarier jag har! -Inte det att jag gått här hemma i fyra års tid utan att upptäcka att jag har ett tusenlitersakvarie i sovrummet. Nejdå... det missar man inte så lätt. Utan snarare det att de alla ser så himla bra ut just nu. Förra veckans skötsel-ansträngningar inför TV-inspelningen gjorde en hel del nytta även i det långa perspektivet.

Även på terrariefronter har det börjat hända grejer. -Smetade på det sista silikonet på mitt lilla "vattenfall". Återstår att se att det blev tätt... Är otroligt sugen på att få börja plantera nu. Var på plantagen och hittade massor med trevliga växter som jag letat efter. Handlade klätterficus (Ficus Pumila), en ormbunke av okänd art och två köttätande växter, "Pinguicula Weser" och "Drosera Capensis" . Så snart silikonet torkat blir det dags att plantera! *väntar otåligt*

2 Kommentarer


Dennerle omvänd osmos, 2005-02-16

15 Februari (2006) - Fler leksaker!
Kom över en begagnad men oanvänd(!) omvänd-osmos-utrustning för 800:-. Kunde inte låta bli att slå till. Nu kan jag enkelt fixa osmos-vatten till både terrariets regnsystem och till min PMDD-gödning. Kan vara bra när jag skall växla från Micro+ till NutriSi.

4 Kommentarer

17 Februari (2006) - Stor Mätardag!
Åter dags att mäta upp värdena i akvarierna:

ParameterMålnivåStora VäxtakvarietLilla VäxtakvarietRäkakvariet
pH:   6,5 6,9 8,0+
PO4 (ppm):0,2-1,00,25 1,0 ???
NO3 (ppm):5-10 7,5 50+ ???
KH:   ??? ??? ???
CO2 (ppm):ca 25 ??? ??? ???
Fe (ppm):  0 0 ???
Fe chelat:  0 0 ???

Som vanligt är det omätbara nivåer på järn (Fe) i båda akvarierna. Litar inte riktigt på dom mätvärdena. Lilla växtakvariet får för mycket gödning och stora akvariet får i underkant.

0 Kommentarer

19 Februari (2006) - Regnskogsterrarie!
Har planterat och startat regnskogsterrariet. Planterade "Ficus Pumila", "Pinguicula Weser", "Drosera Capensis" och "Anubias Coffiefolia".

5 Kommentarer


Nyplanterat regnskogsterrarie, 2005-02-19


Anubias Coffiefolia och Fucus Pumila, 2005-02-19


Pinguicula Weser, 2005-02-19


Tillbaka - Nästa (Mars 2006)

All Text And Photos Are Copyright: www.pny.se