akvarieblogg

Till föregående (Juli 2007)

Oxycirrhites Typus

        Långnäsad Hökfisk, "Oxycirrhites Typus"

Månadens bild - (1 Augusti 2007)
Månadens bild tog vid ett besök på Aquaria Vattenmuseum. Det är en Långnäsad Hökfisk som tar en vilopaus på akvariets botten...

2 Kommentarer

akvariepanorama

        Akvarie-panorama, 2007-08-01

Akvarie-panorama - (2 Augusti 2007)
Stora akvarium kräver stora bilder? Idag gjorde jag ett försök att skapa en gigantisk panoramabild av mitt stora växtakvarium... Det var svårare än jag trodde, för pumpar och vattenrörelse gör att växterna rör på sig och då blir det svårt att lappa ihop bilderna korrekt. Resultatet blev iallafall en ca 8000x2700 pixels stor bild. Visar bilden något nedskalat här (Länk). Kommentera gärna! :)

8 Kommentarer

Nesaea crassicaulis

        Nesaea crassicaulis, 2007-08-02

Växer som sjutton - (3 Augusti 2007)
Akvarieväxterna växer som sjutton... Autogödaren hänger inte med. Dags att öka koncentrationen vid nästa redning.

0 Kommentarer

Myriophyllum tuberculatum

        Myriophyllum tuberculatum, 2007-08-02

Förbereda ett akvarium för "Aquascaping contest" (del 1) - (6 Augusti 2007)
I ett plötsligt infall har jag fått för mig om att jag borde delta i AGA's aquascaping-tävling i år trots allt... Mitt akvarium följer visserligen inte den gängse normen för hur ett snyggt akvarium bör se ut (läs: nature-aquarium), men eftersom det trots allt är i mycket bra skick så skulle jag kunna ställa upp, (trots den "holländska" stilen...)

Följande ändringar behöver dock göras: Vänstersidan ser bra ut, så den behåller jag... Jag klipper ned allt en gång till för att få det lite lägre, bara. (Nervigt, eftersom det blir så fult första veckan)... Försöker också ansa ner Glosson lite, så den inte ser ut att växa i flera lager. Tar bort "slemmet" på bakrutan... Har planterat Ap. Crispus bakom som kanske når upp över roten innan fotografering. Tar bort det mesta av Echinodorus Ozelot green, men sparade några plantor längst till höger. Har planterat Hydrocotyle sp., Lilaeopsis brasiliensis och ett buskage Alternathera cardinalis framför roten, där Echinodorusarna stod. Flyttar också mina Shinnersia rivularis 'Weiss-Grün' dit... Har också fixat några "bollar" med riccia flutains som får dölja eventull yta där mina bottentäckare inte hinner nå... Tog också ur mina Ceratophyllum demersum som inte blev så snygga man skulle kunna önska.

2 Kommentarer


        Växtakvarium, 2007-08-18

Förbereda ett akvarium för "Aquascaping contest" (del 2) - (18 Augusti 2007)
Min ansning för knappt 14 dagar blev inte så lyckad som jag hade hoppats på. Istället för att accelerera den positiva trend akvariet var så stoppades den snarare. Jag får alltmindre hopp om att få iordning något jag vill skicka till AGA's aquascaping tävling i tid till deadline i slutet av denna månad.

Ovan visar jag bilder av dagens ansning (för muspekaren över bilden för att se hur det såg ut före). Jag rensar ur en hel del glosso (till vänster) som trycks upp av nålgräset. Tar ned de rödbruna Myriophyllum tuberculatum en hel del. Tar också ned Nesaea crassicaulis och Eustralis stellata (i bakgrunden) något. Tar också bort flytbladen från lotusen (något till höger). Den sänkta vattenytan gör också att akvariet ser betydligt bättre ut, eftersom man slipper det ljusa fältet orsakat av mittenstaget.

1 Kommentarer

Andmat - Lemna minor

        Andmat - "Lemna minor", 2007-08-21

Andmat - (21 Augusti 2007)
För någon månad sedan planterade några få andmat-plantor. Idag täcker andmaten hela ytan i mitt räkakvarium, 0,25 kvadratmeter.

0 Kommentarer

Fortsättning på fin-ful-koldioxidprojektet - (23 Augusti 2007)
Ett alltjämt pågående bakgrunds-projekt är mitt projekt med "fin och ful-koldioxid", dvs att låta akvariets grundkonsumption av koldioxid täckas av en mäsksats ("ful-koldioxid") och låta pH-kontrollern toppa med "fin-koldioxid" för att hålla en jämn koldioxidnivå över dygnet. Det har hittills gått bra även om det fortfarande är på "försökstadiet". Först körde jag med en 1,5-liters PET-flaska som fick puttra dygnet runt, men det blev ju inte så mycket bidrag från den med tanke på den stora vattenvolymen på mitt akvarium. Men börjar man tillsätta mer så måste gastillförseln stängas av eller åtminståne vädras ur under natten. Så då skaffade jag en extra magnetventil så jag kan släppa ut koldioxiden vid sidan om akvariet på natten. Jag har också samtidigt uppgraderat till 2st 1,5-liters PET-flaskor kopplade till en enkel utströmmarsten. Men om det verkligen skall göra någon skillnad i förbrukningen av "fin-koldioxiden" så behöver jag en ännu större sats mäsk. Nästa naturliga steg blir därför att skaffa en 10 eller 15-liters dunk till mäsken. Då får jag nog också koppla in slangen på min ordinarie reaktor eller fixa något bättre än en vanlig utströmmarsten. Ett alternativ vore ju att skicka in det i mitt stora Eheim 2260 ytterfilter.

7 Kommentarer

Tillbaka - Nästa (September 2007)

All Text And Photos Are Copyright: www.pny.se