akvarieblogg

Till föregående (Januari 2008)

På gång - (8 Februari 2008)
Kring akvariet syns inte så stor skillnad men nu är både sump och skummare beställda, så dagen D närmar sig med stormsteg...

2 Kommentarer

Ytavrinning

        Ytavrinning. (Fotomontage), 2008-02-09

Nya idéer om ytavrinning - (9 Februari 2008)
Min tidigare tanke för att lösa ytavrinningen mellan akvariet och sumpen under akvariet var att bygga en ytavrinningsbox helt av akryl delad i två delar med ena delen i akvariet och den andra hängande på utsidan av akvariet. Ungefär så brukar de flesta som bygger ytavrinning utan att borra akvariet göra. Men efter att ha sett en konstruktion gjord av PVC-rör, på saltvattensguiden, så har jag tänkt om och tänker nu istället utgå från PVC-konstruktionen, modifiera den genom att dubbla hävertdelen och göra en konstruktion liknande den på bilden ovan. (Bilden är förövrigt ett fotomontage då jag inte hade tillräckligt med PVC-böjar hemma för att bygga den nu). På insidan av akvariet behåller jag den akryl-box som jag hade tänk från början.

I denna PVC-kontruktion har man optimerat bort själva lådan som hänger på utsidan av akvariet och istället monterat ihop häverten med den Durso standpipe som tar vattnet ned till sumpen. Sedan har jag dubblat hävertdelen för att få den driftsäkrare och säkerställa ett större vattenflöde även om den ena häverten av någon anledning skulle blockeras. Denna konstruktion känns betydligt säkrare än en slarvigt limmad akrylbox med tunga PVC-rör hängande i bottenplattan.

Ytterst på bilden är de båda häverterna som tar vattnet över akvariekanten. Dessa har två slanganslutninger på toppen (syns ej på bilden) för att ge möjlighet att suga bort ansamlad luft ur hävertrören . De båda inre rören är luftrör och är nödvändiga för att mittenkonstruktionen med röret som löper ur bilden skall kunna fungera som en Durso standpipe. De båda luftrören har "ändhattar" med hål i. Ändhattarnas funktion är till för att ge möjligheten att enkelt tillfälligt kunna stoppa inflödet av luft när man skall suga bort luften ur hävertrören.

En tänkbar utökning av konstruktionen ovan är att byta T-korset vid dursons mynning mot en korskoppling och en anslutning för ett smalare rör. Detta smalare rör går parallellt med det grövre ned till sumpen och får ta större delen av vattenflödet och minskar då flödet genom durson som blir tystare. Vattnet i det smala röret blandas heller inte med luft på samma sätt som vattnet genom durson och kan därför med fördel användas för att tex gravitationsmata ett UV-filter om man vill.

2 Kommentarer

Tropicas nya växt-katalog - (20 Februari 2008)
Tropicas nya växt-katalog som precis har kommit ut har verkligen fått ett lyft i-och-med att de tidigare ritade växtbilderna nu kompletteras av foton på verkliga växter i alla artbeskrivningar, och inte som tidigare bara för ett fåtal.

En annan trevlig nyhet är att de som inte lyckats få tag i ett eget pappersexemplar redan nu kan bläddra i en elektronisk upplaga direkt på nätet. De verkar också ha sänkt priset kraftigt sedan förra upplagan. Tummen upp! :-)

Länk till Tropicas elektroniska växt-katalog

0 Kommentarer

På akvariefronten intet nytt - (25 Februari 2008)
Det händer inte så mycket på akvariefronten just nu... Har varit upptagen med att åka vasalopp (kortvasan) och gå på melodifestival... Men snart dyker nog både skummare och sump upp här hemma.

0 Kommentarer

Skummare

        Skummare, 2008-02-26

Skum, skummare, skummast... - (27 Februari 2008)
Då har skummaren äntligen kommit hem. Dagen V ('V' som i vatten) kommer allt närmare. Skummaren har en helt fantastisk passform mellan de olika delarna och pumpen (ej med på bild) är otroligt tyst... Tysk kvalité när den är som bäst. Skummaren är egentligen så snygg att det nästan är synd att ställa in den i akvariemöbeln där den inte syns. Nu väntar jag bara på att globefish skall få ordning på glaset till min sump. Det har dröjt så länge nu att jag börjar bli orolig för att de slarvat bort min beställning...

0 Kommentarer

Snopet, ingen sump - (28 Februari 2008)
Mina onda aningar visade sig stämma, Globefish hade ingen sump åt mig... Jag ringde dom igår... de visste iiiiinget om någon beställning. *hmgrf* Uppenbart inte riskfritt att försöka beställa saker per brev. Man kan ju fråga sig om det var Posten, Globefish eller jag själv som sumpat det. Det är lätt att vara efterklok men jag borde nog legat på och ringt dom lite tidigare. Hursomhelst så har jag ingen sump, och dagen V (som i vatten) får nog skjutas på framtiden något... Det vet-i-tusan om jag har lust att beställa någon sump från Globefish i dagsläget. Det hade varit smidigt om man kunde hitta någon lite närmare som kunde skära glaset åt mig.

0 Kommentarer

Tillbaka - Nästa sida i akvariebloggen (Mars 2008)

All Text And Photos Are Copyright: www.pny.se