akvarieblogg

Till föregående (Juli 2009)

Vattenvärden - (11 Augusti 2009)
Jag har sett lite döda vita toppar på en av mina koraller så jag tyckte det var bäst att mäta lite vattenvärden igen...

Salt: 1,023, Refraktometer, 2009-08-11, Lågt
KH: 9,9 dKH, Salifert, 2009-08-11, Bra
pH: ca 8,3, Salifert, 2009-04-05, Bra
Mg: 1150 ppm, Salifert, 2009-08-11, Bra, aningen lågt
Kalcium, Ca: 395 ppm, Salifert, 2009-08-11, Lågt
Fosfat, PO4: Omätbart, Salifert, 2009-06-27, Bra
Nitrat, NO3: 2,0 ppm, Salifert, 2009-08-11, Bra, aningen högt
Nitrit, NO2: 0,2 ppm, Salifert, 2009-08-11, Högt
Silikat, Si: Omätbart, Salifert, 2008-08-08, Bra

Salthalt, Magnesium (Mg) och Kalcium (Ca) är aningen låga så jag höjer dessa en aning med tillsatser. Nitrat, (NO3) och Nitrit (NO2) är lite höga så jag kan nog inte ge fiskarna så mycket mat som jag gjort en period... Att jag sköljde en stor del av gruset häromveckan kanske också inverkat negativt på bakteriefloram som bryter ner nitrit till nitrat. Kanske jag också borde stoppa i lite mer levandesten i akvariet(?).

0 Kommentarer

Paracanthurus hepatus

        Palettkirurgfisk, Paracanthurus hepatus

Bild på Stor-Doris - (16 Augusti 2009)
En bild på Stor-Doris, en av mina Paracanthurus hepatus. Just denna är lite karakäristisk med sin gula mage. Flera av mina fiskar har haft skinnparasiter sedan semestern men de har börjat försvinna nu.

0 Kommentarer

Tankar kring zeovitreaktorer... - (21 Augusti 2009)
Jag har tänkt i banor av automatisk zeovitreaktor och kommit fram till två spår. Det första med spolning mha vatten likt din design. Då vill man ha ett relativt smalt rör (typ 110mm) med konisk botten för stenarna och en kraftig spolarpump centrerad längst ned. Med tillräckligt grov återmatning (closed loop) så kanske man rent av skulle kunna använda en pump av stream-typ längst ned. JANSCH på zeovit-forumet är nog den bästa inspirationen för denna typ av reaktor. Han kör dock Eheim-pumpar (Länk).

Det andra alternativet som blivit det spår jag jag funderat mest över, skulle kunna vara någon slags kopia av KZ magnetic lift zeo reactor (Länk), med en inre behållare för zeoviten som håller den på plats och en magnetisk "motvikt" för att underlätta skakningen. En sådan reaktor skulle kunna göras kombinerad manuell och automatisk. Faktum är att jag införskaffat material till en sådan. Problemet är bara att lösa den mekaniska skakningen av stenarna. De alternativ jag hittat för att åstadkomma det är en elektromagnetisk variant eller en med mekanisk motor. En elektromagnetisk vore att föredra eftersom den skulle bli mest "underhållsfri". Man kan också tänka sig en hybrid bestående av en enkel motor som roterar en kraftig neodym-magnet för att åstadkomma pumpningen. Kraftiga elektromagneter har visat sig svåra att få tag i och jag har ingen direkt känsla för hur kraftiga magneter man behöver eller vilket vridmoment en sådan motor skulle behöva. Någon som har några tips, eller vill spinna vidare på mina idéer?

0 Kommentarer

Ett ständigt velande kring metoder... - (22 Augusti 2009)
Jag har länge sneglat på de olika kolbaserade metoderna (vodka/zeovit/zeolith) och har i flera omgångar köpt rörböjar för reaktorbyggen då hemmabyggen är ett av hobbyns stora glädjeämnen enligt mig, men jag ställer mig tvekande till om det verkligen är rätt metod för mig. Zeovitmetoden känns fruktansvärt kommersiell med alla sina (dyra) mirakelmedel och det finns ju gott om TOTM's som inte kör någon kolkällemetod alls. Så uppenbarligen finns det andra metoder som fungerar minst lika bra. Frågan är om dessa akvarieägare lägger lika mycket arbete och pengar på vattenbyten, tillsatser och removers som zeo-folket gör? Egentligen är jag bara ute efter ett stabilt, lättskött akvarium med lite mer färg på SPSerna än jag har idag utan att behöva lägga oanständigt mycket pengar på tillsatser och annat för den kontinuerliga driften. (Jag lägger hellre pengar på hemmabyggen än flaskor & pulver). Kanske jag trots allt skall bygga min automagiska zeovitreaktor och köra lite vodka light i akvariet?

0 Kommentarer

automatisk zeovitreaktor

        Bottentratt, automatisk zeovitreaktor

Automatisk zeovitreaktor (1) - (23 Augusti 2009)
Jag har inte bestämt mig för om det blir vodka, zeovit eller något annat, men en reaktor bygger jag nog iallafall. Får jag inte användning för den själv så kan man ju alltid sälja den. Det är ju inte alla som finner samma nöje i byggandet om jag. Jag gav upp idéen med en kombinerad automatisk/manuell reaktor och satsar istället på en enbart automatisk av lite smalare modell. Här kommer iallafall en "teaser" på min "bottentratt"... Vad tycks?

0 Kommentarer

automatisk zeovitreaktor

        Överdel, automatisk zeovitreaktor

Automatisk zeovitreaktor (2) - (24 Augusti 2009)
En bild på överdelen av den automatiska zeovitreaktorn också. Längst till vänster är inloppet för cirkulationen (T-delen på bilden skall limmas utanpå röret utan att borra hål), det tjocka röret i mitten är en closed loop för sköljningen, detta T-rör går in i reaktorn, i toppen av detta rör kanske jag ansluter en slang för tillsättning av flytande kolkälla, och till höger är utoppet...

0 Kommentarer

Valenciennea puellari

        Valenciennea puellari

Snyft... - (28 Augusti 2009)
Hittade min ena goby, Valenciennea puellari, död och torkad på vardagsrumsgolvet idag. Den måste ha blivit skrämd så den hoppat ur. Jag får nog överväga att sätta något skydd över akvariet. Jag såg någonstans någon som spänt upp något slags dammnät på ramar som han hade över akvariet. Någon här som provat det?

0 Kommentarer

Tillbaka - Nästa sida i akvariebloggen (September 2009)

All Text And Photos Are Copyright: www.pny.se