akvarieblogg

Till föregående (December 2010)

Planer för 2011 - (1 Januari 2011)
Här tänkte jag skriva lite om mina planer för akvarieåret 2011.

Ökad tillväxt - Få igång tillväxten på korallerna. Planen för detta är förbättra livsvillkoren för korallerna. Nyligen bytta MH-lampor skall ta hand om ljusbehovet och en ökad mängd biopellets skall sänka näringsvärdena på vattnet.

Ökad artrikedom - Att genom fraggbyten med andra akvarister öka antalet korallarter igen efter sommarens missöden.

Klarare vatten - Införa mekanisk filtrering för att göra vattnet klarare.

0 Kommentarer

biopelletsfilter

        Uppflödesfilter. Används numera som biopelletsfilter.

Mindre ändringar - (1 Januari 2011)
Har bytt MH-lampor och fyllde på med mer biopellets förra veckan... Nu är båda behållarna i mitt uppflödesfilter i stort sett fulla med biopellets. Noterade att jag fått lite bakteriefilm på rutorna när jag skrapade dom igår, men det är nog ingen fara.

Drog också om slangdragningen vid pelletsfiltret idag så att utflödet går tillbaka till skummar-sektionen istället för direkt till facket där returpumpen sitter. Nu kanske en del av bakterierna skummas bort utan att de först behöver passera akvariet. Såg att tillverkaren numera rekommenderar att man gör så. Själv tror jag inte det gör någon jättestor skillnad men det får vi se...

Har även tillfälligt stoppat i ett Fluval 3 innerfilter med filtervadd i akvariet för att se om lite mekanisk filtrering kan ta bort alla små partiklar som yr omkring i vattnet.

0 Kommentarer

Rördelar till ytavrinning

        Rördelar till ytavrinning.

Ny ytavrinning - (4 Januari 2011)
Jag tänker byta ytavrinning i akvariet... Idag har jag beställt PVC-rör så jag kan bygga en ny ytavrinning av rör och byta ut den stora ytavrinningsboxen som idag vanpryder mitt akvarium. Men jag kommer inte heller denna gång att borra i akvariet. Det vore att utmana ödet nu när det är vatten i det... Dessutom funkar min nuvarande lösning ganska bra bortsett från det estetiska med den stora boxen.

Tidigare hade jag ju en lösning med rör på utsidan och en box med dubbla ytavrinningskammar på insidan. Nu tänker jag ta bort boxen i akvariet och istället koppla på ytterligare en böj på de båda rören som går ned i akvariet. Det blir en ren PVC-historia. Kompakt och hållbart. De nuvarande rören på utsidan fungerar bra så de tänker jag behålla.

Satte ihop lite rör jag hade liggande i väntan på grejerna jag beställt. Ville pröva konceptet. Bilden visar de rördelar som sitter i akvariet, (det kommer vara två sådana uppsättningar). Tanken är också att röret skall vara lite bredare där nätet sitter, för att få lite större yta. Så blir det när de nya rördelarna kommer med posten men nu kör jag grejerna på detta sätt i akvariet så länge...

1 Kommentarer

bebis

        Victor, 0,5 dag gammal.

Yngelvård - (16 Januari 2011)
Hemma från BB med en liten son som föddes på tjugondag-knut när ni andra dansade ut granen. Framöver kommer mitt fokus ligga på yngelvård, men jag hoppas att jag iallafall har lite tid över för akvariet så jag kan fortsätta hålla det igång. Kommer att fortsätta posta inlägg här i mån av tid.

1 Kommentarer

Mätvärden - (22 Januari 2011)
Månadens vattenvärden... Mätte bara fosfat och nitrat idag. Biopelletsen tycks ha dragit ned nitraten riktigt bra. Knappt märkbar färg på vattentestet.

Salt: 1,025, Refraktometer, 2010-12-04, bra
KH: 8,3 dKH, Salifert, 2009-10-11, aningen lågt
pH: ca 8,3, Salifert, 2009-04-05, Bra
Mg: 1250 ppm, Salifert, 2010-12-04, Bra
Kalcium, Ca: 450 ppm, Salifert, 2010-12-04, Bra
Fosfat, PO4: Omätbart, Salifert, 2011-01-22, Bra
Nitrat, NO3: < 0,5 ppm, Salifert, 2011-01-22, Bra
Nitrit, NO2: Omätbart, Salifert, 2009-11-28, Bra
Silikat, Si: Omätbart, Salifert, 2008-08-08, Bra

0 Kommentarer

Tillbaka - Nästa sida i akvariebloggen (Februari 2011)

All Text And Photos Are Copyright: www.pny.se