En närmare titt på: DeBary AN 25E UV-filter

Inledning
Drabbas man ofta av grönalger, infusorer eller sjukdomar i sitt akvarium så skall man överväga att skaffa sig ett UV-filter. UV-filtret utför ingen filtrering i egentlig mening, utan är mer ett sätt att döda alger, bakterier eller parasiter som kan finnas i vattnet. För den som vill ha en kompromisslös setup för UV-filtrering brukar ett externt UV-filter vara lösningen. Vi skall här titta närmare på två kompetenta UV-filter från DeBary Aquaristik.

DeBary AN 25E UV-filter
UV-filtren från DeBary levereras i en stor färggrann kartong med sina tekniska specifikationer tryckta på kartongens sidor på 4 olika språk. Dock ej på svenska.

Filtret är avsedd för akvarier upp till hela 1500 liter, och den är avsedd för att drivas med en extern pump på max 2500 l/h. Någon lägsta genomströmningshastighet anges inte.

DeBary AN 15E UV-filter
Lillebror till AN 25E är AN 15E som är en 15W variant med exakt samma dimensioner. Filtret är avsedd för akvarier upp till 750 liter, och den är avsedd för att drivas med en extern pump på max 2000 l/h.

Det första som slår en när man plockar ur filtret ur dess kartong är den stora storleken. Den mäter hela 50 x 16 cm (anslutningar medräknat). Vi mätte upp en intern volym på hela x liter.

I kartongen
Med filtret följer en manual på tyska i tre delar, två uppsättningar anslutningar i olika dimension, två buntband med tillhörande fästen. Någon slang medföljer ej.

Manual på engelska finns på DeBarys hemsida.

Konstruktion
UV-filtren är konstruerade som en stor plastbehållare i vit plast med utbytbara slanganslutningar för 1/2" resp 3/4" vattenslang i behållarens vardera ände. I behållaren passerar vattnet ett lysrör som alstrar UVC-strålningen. Behållarens ändar har var sin anslutning med utbytbara slanganslutningar för olika dimensioner. Den version av UV-filter vi tittat på har en såkallad elektronisk ballast vilket ger högre effektivitet och längre livslängd på lampan. Lampans livslängd anges till 12000 timmar. Vilket är 50% mer än standardversionens.

Båda filtren ger ett robust och gediget intryck. Anslutningarna som levereras med gängtejp på gängorna, skruvas fast i behållaren och sitter hårt fast när man skruvat dit dom.

När vi öppnar UV-filtret för att se om kvartsglasröret kring UV-röret blivit smutsigt konstaterar vi dock att packningarna smält fast i röret. Detta försvårar byte av ljuskälla.

Test 1: 145-liters växtakvarie
Vi har provat dessa båda UV-filter i ett mindre växtakvarie vid ett par tillfällen med gott resultat.

Setup:

  • Akvarievolym: 145 liter
  • Pump: Eheim 1250, 1200 l/h
UV-filtren har naturligtvis inga som helst problem att döda grönalger i detta lilla akvarium.

Test 2: 980-liters växtakvarie
Vi har också testat UV-filtret på 25W i ett välplanterat 980-liters akvarie.

UV-filtret har inte några problem att ta död på grönvatten i detta akvarium. Behållaren bromsar dessutom vattenflödet från filtret minimalt tack vare de grova anslutningarna.

Setup:

  • Akvarievolym: 980 liter
  • Pump: Eheim Pro II 2028 Ytterfilter, 1050 l/h

Slutsats
DeBary's UV-filter är stora externa filter byggda för att inte bromsa genomflödet av vatten mer än nödvändigt, vilket passar bra om man vill köra den med tex ett befintligt ytterfilter som pump.

Den presterar mycket bra både i den lilla och stora test-setupen...

Plus: Effektiv, elektronisk ballast, lång livslängd på lampor, alternativa dimensioner på anslutningar, litet motstånd i genomflöde.

Minus: Bruksanvisning på tyska, packningarna smälter fast i glaset.

Tillbaka till akvarie-index
All text and photos are copyright Peter Nyman