MITT SALTVATTENSAKVARIUM - TEKNIK

Växtakvarium - Saltvattensakvarium - Räkakvarium - Regnskogsterrarium

Här tänkte jag presentera mitt nya saltvattensakvarium.

Jag har haft växtakvarium i 7-8 år nu och känner att inlärningskurvan hunnit bli så flack att det är på tiden att testa något nytt och oprövat. Jag har länge sneglat på denna del av hobbyn och nu när jag "blivit med hus" är det helt enkelt dags för ett saltvattensrev.

Akvarium: 200 x 70 x 70 cm, 980 liter varav 867 liter vatten
Sump: 115 x 54 x 60 cm, ca 372 liter varav 220 liter vatten

Så total vattenmängd är ca 1085 liter.

AKVARIE-FILOSOFI

  • Det estetiska och dekorativa hamnar högt i min priorietering, ja, kanske högst upp rent av. Jag är (hobby-) fotograf och akvariefoto är en av mina specialitéer och därför vill jag ha akvariet i topptrim. Akvariet bör därför också ha stor artrikedom och variation. Både helhet och detaljer är viktiga.
  • Gärna mycket teknik, men syftet med teknik är att underlätta skötseln, inte öka min arbetsbelastning. Den skall också vara tyst, vilket ofta är ett motsatsförhållande. Tekniken bör också vara optimerad och strömsnål för att undvika värmeproblem.
  • Snyggt och tyst som någon skrev i ett foruminlägg.
  • Beteende och färg hos djuren prioriteras före stora djur.
  • Så lite 'pulande' som möjligt med tillsattser, kemikalier etc...
  • Akvariet skall kunna klara sig med ett minimum av skötsel (endast matning) under 14-dagarsperioder så man fortfarande kan åka på semester.
  • Akvariet som kunskapskälla: Som nykomling inom saltvattenshobbyn är jag ännu novis men siktar givetvis på att lära mig massor under kommande år.

UTRUSTNING
Jag vill påpeka att detta är mitt första saltvattensakvarium men att jag endå har försökt att fundera igenom alla detaljer ordentligt innan alla val. Man halkar lätt in på spåret att designa det "perfekta akvariet", och det kan ju vara svårt att som nybörjare skilja på onödigt lull-lull och vad som verkligen behövs.

 

AKVARIUM
Akvariet är ett 980 liters helglasakvarium med måtten 200 x 70 x 70 cm i 12mm glas och svart silikon. Akvariet köptes hos Korallfisken i Linköping och har under ca 6 år gått som High-Tech växtakvarium här hemma. Akvariets bakgrund har gjorts svart med hjälp av självhäftande plast från Biltema. Akvariet är inte borrat utan ytavrinning sker med hjälp av en hävert ur akvariet. Mellan akvariet och möbeln har jag placerat en 1 cm tjock frigolitskiva.

 

MÖBEL
Möbeln är ett hemmabygge byggd av 4,5 x 7 cm reglar som stomme och med ett ytskikt av ljus björk baserat på IKEA's köksluckor. Både akvarium och sump står på grova MDF-skivor som målats för att stå emot eventuellt vattenspill. Möbeln är också invändigt ljudisolerad med dämpmattor från Biltema. Möbeln är ca 1 meter hög.

En ram döljer akvariets gruskant och nedre del, och för att göra möbeln mer estetiskt tilltalande så har själva möbeln gjorts lite smalare än akvariet så att ett litet överhäng på några få centimeter bildas. Upptill har akvariet en matchande ram i ljus björk som gör att vattenlinjen och dess bländande reflexer döljs. Denna ram är invändigt klädd med genomskinlig PVC som målats vit på den limmade sidan. Detta gör den mindre känslig för eventuellt vattenstänk.

Jag är väldigt nöjd med möbeln, och den ser fortfarande ut som ny efter sex års användning.

 

SUMP
Sumpen är ett 380-liters helglasakvarium med måtten 115 x 54 x 60 cm i 10mm glas och svart silikon. Sumpen är placerad under akvariet inuti akvariemöbeln för att uppnå maximal ljudisolation av tekniken. Sumpen är indelad i fyra sektioner med var sin funktion. Vattenpåfyllning, skummning, vattenbyte och returpump har sin separata del. Sumpen rymmer ca 100 liter osmosvatten för vattenpåfyllning vilket ger möjlighet att lämna akvariet utan tillsyn en längre period utan att vattenpåfyllningen blir lidande.

Vattenbytesdelen rymmer ca 100 liter vatten och är i sin design lite av en allt-i-allo-sektion. Ett PVC-rör med avstängningkran löper från bubbelfällans sista ruta förbi vattenbytessektion direkt till returpumpen. När avstängningskranen är helt öppen sjunker vattenståndet något och vattenbytessektionen isoleras då från resten av sumpen. Denna sektion kan då användas som karantänskar eller för att blanda saltvatten i. När kranen sedan delvis stängs kommer vattnet i denna sektion att blanda sig med resten av akvarievattnet och sektionen återigen bli del av sumpens normala genomflöde. Det var tänkt att vattenbytesdelen också skulle få plats för hyllor avsedda för "fraggar" under en 2x24 Watt T5-belysning. Hyllorna som ännu inte är på plats skulle göra det möjligt att även använda denna sektion som fraggkar ifall man löser saltblandningen på annat håll. Tack vare den stora volymen på vattenbytesdelen kan ett vattenbyte på ca 10% utföras direkt från sumpen utan att skummare eller returpump dräneras.

Skummaren har en egen sektion som följs av en bubbelfälla och en i dagsläget oanvänd kyldel. Skummaren är har en något upphöjd placering så att hela sumpens höjd kan användas trots endast 25 cm vattendjup i skummarsektionen.

Kyldelen är en utformad som behållare för ett sekundärt vattensystem som är avgränsat med något tunnare glasskivor än resten av sumpen. Genom denna behållare är det tänkt att man skall kunna cirkulera vatten i en slang till en svalare plats, tex en krypgrund, med en enkel cirkulationspump. Kyldelen är gjord i 4 mm glas för maximal värmegenomsläpplighet utan att för den skull riskera hållbarheten. Kyldelen är 8,5 cm bred och rymmer precis en "Eheim Compact" pump.

Returpumpen har också sin egen sektion. Sumpen och dess glasskivor är köpt hos Globefish och dess sektionsindelningar är designade och silikonade av mig själv. För att förhöja det estetiska intrycket har sumpens botten, bakgrund och kortsidor har gjorts svart med hjälp av självhäftande plast från Biltema.

 

LJUS
Akvariet belyses initialt av 500 Watt MH-lampor, men dessa är bytta mot 2 x 275 Watt LED.

 

SKUMMARE
Skummning utförs av en "Bubble King Supermarines 250 internal" från Royal Exclusiv. En klart imponerande skummare som får en flaska välskakad julmust att verka avslagen. Denna skummare är specad att pumpa 2300 liter luft/h i kombination med en strömförbrukning på endast 48 Watt.

KALKREAKTOR
Akvariet förses med kalcium med hjälp av en "Schuran Jetstream 1" fylld med grovt korallgrus. En slang från min manifold på returpumpen matar kalkreaktorn med akvarievatten och en DIY digital pH-kontroller med loggfunktion som sköter CO2-dosering från en modifierad brandsläckartub via en magnetventil. Hela kalkreaktorn är upphängd med hjälp av dämpande plastband bredvid sumpen inne i akvariemöbeln för att undvika att pumpens vibrationer sprids till möbeln eller golvet. Därmed minimeras kalkreaktorns behov av extra ljudisolering.

 

CIRKULATION
Cirkulationen sköts av 4 st Tunze Turbelle Stream 610x som vardera pumpar 12000 liter/h. Några av dessa är kopplade till en "Tunze Multikontroller 7095" som varierar flödet. Multikontrollern har en fotosensor som känner av om akvariebelysningen är tänd eller ej, och under natten körs pumparna på samma sätt men med en betydligt lägre pumpeffekt. Pumparna är monterade med kraftiga magnetfästen på akvariets glas.

 

NIVÅKONTROLL OCH VATTENPÅFYLLNING
Vattenpåfyllning sköts av en "Tunze Osmolator 3155" som tar sitt vatten från en behållare belägen inne i möbeln. Denna behållare är en integrerad del av sumpen för att ge möjlighet till "flowback" om översvämmningsrisk uppstår i sumpen vid tex givarfel hos osmolatorn. Osmolatorns egen säkerhetssensor sitter i akvariet och motverkar därmed översvämning av akvariet. Eventuellt skall även en nivåsensor installeras i pumpsektionen så att returpumpen kan hindras från att gå torr vid eventuellt fel. Nytt vatten från osmosfacket tillsätts direkt i sumpen. I framtiden kanske jag kompletterar mitt vattenpåfyllningsystem med en kalkmixer.

 

MATNING
Matning av fiskarna sker främst manuellt eftersom det är en av de största nöjena av hobbyn. Tilläggsmatning sker med hjälp av en Eheim foderoutomat varje förmiddag.

 

YTAVRINNING
Ytavrinning sker genom en hemmabyggd ytavrinningsbox med en innovativ design som tillåter dubbla kammar. Kammarna går längs ytavrinningsboxens hela längd med en kam åt akvariets framsida och den andra åt akvariets baksida. Tack vare detta uppnås en kamlängd som är dubbelt så lång som ytavrinningsboxens längd. Från den inre boxen strömmar akvarievattnet via dubbla hävertar av 40mm PVC-rör till akvariets utsida. Denna rördragning är designad med rörböjar som går lägre än utflödet för att alltid ha vatten i rören och därmed själv kunna starta efter ett eventuellt stopp. Rören är i sin tur sammanbyggda med ett 32mm PVC-rör och en standing Durso som genom ytterligare ett 40mm PVC-rör tar vattnet ner till sumpen. Båda rören har kranar för justering av vattenflödet. Då endast en liten del av vattnet tas genom det grövre röret och durson så kan denna trimmas att bli mycket tyst. Kammen på ytavrinningens inre box skyddar mot snäckor och andra djur som kan orsaka stopp i vattenflödet.

 

RETURPUMP
Min ursprungliga Eheim 1260 har ersatts av en Laguna 6000 med en kapacitet på 6000 liter/h och 65 Watt strömförbrukning som pumpar vattnet från sumpen tillbaka till akvariet genom ett 32 mm PVC-rör som mynnar ut i två 3/4" locline utflöden.

 

UVC
Ett De Bary AN-25E UVC-filter är kopplat till akvariet. UV-filtret körs utan pump och matas direkt med vatten från ytavrinningen.

 

INREDNING OCH LEVANDE STEN
Akvariet skall vara ett revakvarium med tyngdpunkt på koraller och valet av fiskar skall göras efter detta. Antar att runt 75 kg LS blir bra. Jag har för avsikt att köra med ett tunt lager med finkornig korallsand.

 

NÄRINGSEXPORT
Doserar vodka och ätticka i kombination med biopellets för exportera näring (N&P) från akvariet.

 

MÄTVÄRDEN
Varierande...

 


För att säkerställa att golvet inte skulle sätta sig med ett så stort och tungt akvarium på, så har golvet förstärkts med reglar underifrån i krypgrunden.

Länk till senaste blogginlägg

All photos are copyright www.pny.se