Pny's guide till att

Bygga ett Regnskogsterrarium


Grodor:


Grodor

Det finns ungefär 175 arter pilgiftsgrodor spridda över Mellan och Sydamerika, samt några närliggande öar. De är mellan 2-5 cm långa och oftast vackert färgade.

Namnet har de fått efter användningen av deras gift på blåsrörspilar hos några colombianska indianstammar. Dessa indianer har sedan urminnes tider använt hudsekret från grodorna på sina pilspetsar. Giftet är ett av de giftigaste biologiska ämnen man känner till. Den allra giftigaste pilgiftsgrodan, Phyllobates terribilis, är så giftig att det räcker med 1/10000-dels gram gift för att döda en fullvuxen människa. Giftet är foderrelaterat och kommer från olika små giftiga insekter som grodorna äter. Därför är grodor som är uppfödda i fångenskap inte särskilt giftiga. Men viss aktsamhet krävs vid hanteringen av dessa djur.Arter

Pilgiftsgrodor är inte särskilt lätta att få tag på. Få djurbutiker saluför grodor. Enklaste sättet att få tag på grodor är att kontakta någon odlare eller besöka någon reptilmässa. Entusiastiska odlare har ofta många olika arter i varierande prisklass. Jag kan rekomendera Dendrobates Lamasi, Dendrobates imitator Panguana eller Dendrobates tinctorius ifall du är nybörjare.Föda

Matning av grodorna måste utföras varje dag. Födan består främst av levande flugor eller hoppstjärtar som man odlar själv. Flugorna kan odlas i plastglas som fylls till en tredjedel med "flugsmet", ofta bestående av en blandning av bland annat havregryn, potatisflingar, jäst och bananer.

Kortfattat så blandar man en smet varannan eller var tredje månad. Med denna smet sätter man nya kulturer varannan eller var tredje vecka. Kulturerna kräver ingen passning alls, det fungerar ändå. Det är inte tidskrävande, men flugkulturerna luktar inte gott, så det kan vara bra att ha någon undanskymd plats att förvara dom på. Har man otur så kan alla flugor dö helt plötsligt och då kan det bli jobbigt att komma igång igen. Det tar ca 2 veckor att få igång en produktiv kultur. Olika recept på flugsmet finns på internet.

Att odla hoppstjärtar är också enkelt. Man kan använda grunda lådor med lock. Inga lufthål. I botten häller man krossad grillkol och ovanpå det lite större kolbitar. Fyll sedan med 1-2 cm vatten i botten så grillkolen hålls fuktig. Hoppstjärtarna matas med jäst någon gång per vecka, och ibland kan man tillsätta lite rå potatis. Man kan även ha en liten koloni hoppstjärtar direkt i terrariet som grodorna kan jaga och äta.Ödlor:

Vill man inte ha just pilgiftsgrodor i sitt regnskogsterrarium kan en del små ödlor kanske vara ett alternativ. Min kunskap om ödlor är alltför begränsad för att jag skall kunna ge några specifika råd om val av arter. Ödlan på bilden är en Madagaskardaggecko som blir alltför stor för att passa i vårt regnskogsterrarium.

Tillbaka - Nästa (Vattenfall)

All Text And Photos Are Copyright: www.pny.se