Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Mars - Juni)

8 Juni (2002)
Akvariet som borde varit hemma nu är försenat. Blir tvungen att vänta en vecka till... :-(

13 Juni (2002)
Ett ord: Mäktigt! Akvariet är äntligen hemma. Jämför med klockradion till höger på bilden för att få en uppfattning om storleken på karet.

16 Juni (2002)
Har faktiskt karet torrlagt fortfarande. Känns som man skall ha ordning på belysning och sånt innan man häller i vattnet och får en massa alger på grund av dålig belysning. Men nu vill man få ordning på allt illa kvickt. Det kliar i fingrarna vill jag lova! Har hittat plexiglasskivor att bygga lysrampen kring men allting måste vara så jäkla stort så det behövs släpkärra för att hämta hem den, naturligtvis. Tanken är att ta en tunn plexiglasskiva, måla den vit på ovansidan och limma en styv masonitskiva ovanpå färgen så att den inte blir så sladdrig. Till själva ramen skall jag försöka skaffa några lister i ljus björk som matchar resten av möbeln. Spillet av plexiglaset sätter jag på insidan så att det skyddas mot fukten.

24 Juni (2002)
Lyfte ner karet innan jag fyllt på vatten då jag fått ångest på grund av att min bänk inte verkade vara så plan som min nattsömn kräver. Mätte och hyvlade i flera timmar tills den blev så djävla plan den bara kan bli.

26 Juni (2002)
Tillbaka med karet upp på bänken och i med vatten - Nu kan jag bara inte vänta längre! (Tur att man har snälla och starka(!) arbetskamrater till hjälp). Karet väger säkert en bit bra bit över 150 kg men fördelat på fyra personer går det bra att lyfta. Jag prövar att vatttenfylla det en gång utan bottenmaterial. På så sätt kan jag lättare flytta akvariet till vardagsrummet (det står i sovrummet) om det skulle visa sig att det alstrar alldeles för mycket värme. På bilden skymtas även den vita ledaren för bottenvärmen

28 Juni (2002)
Ur med vattnet igen för nu åker jag till buggveckan på Öland i 5 dagar. Det tar vansinnigt lång tid att tömma akvariet med den slang jag har så en ny grövre slang hamnar högt på inskaffningslistan.

4 Juli (2002)
Uppstart på riktigt. Fyller karet med bottenmaterial. Först lera i ganska stora block, sedan 20 liter granulerad torv, mer lera i mindre bitar ihop med grus, nät av plast för att undvika att leran rörs upp i vattnet, överst ytterliggare några centimeter svart grus. Hinner inte tvätta allt grus innan klockan blir så mycket att grannarna kan tänkas ha synpunkter på ljudnivån här hemma så arbetet får fortsätta i morgon. Hm... Tvätta grus är ju ändå inte särskilt kul.

5 Juli (2002)
7,5 kg skiffer verkade mycket när jag var i affären men ser ganska fjuttigt ut när det hamnade i karet. 120 kg grus verkade också mycket, särskilt när jag stod och tvättade det. Men 20 eller kanske 40 kg till skulle nog inte skada. Blev också lite orolig att värmekabeln inte skulle fungera som den skall eftersom den knappt blir ljummen när den är på. Trots lugnande ord från Kenneth på Hjortgatans Zoo, där jag köpt den, så kände jag att jag var tvungen att mäta upp att den verkligen drog 100W som den skulle. En specialsladd tillverkades hastigt så en multimeter kunde kopplas in. Efter mycket vimsande fram och tillbaka har jag kommit fram till att min multimeter inte är att lita på vad gäller strömmätning. Vad gäller gäller effektförbrukningen så drar kabeln minst 90 W åtminståne. (kanske...)

7 Juli (2002)
Lite för lite grus över leran för att jag skall våga hälla i vatten och lite för mycket fukt (vatten) i akvariet för att låta det stå som det är - Blixtvisit hos akvarielagret. Det nya gruset verkar vara från en annan sändning. Lite finkornigare än det tidigare och MYCKET skitigare. *Usch* Tvätta grus är inte kul.

8 Juli (2002)
Hade egentligen tänkt att beställa växter idag och starta akvariet på riktigt denna vecka men jag har fått göra en inryckning till jobbet och jobbar istället. Uppstarten får skjutas till nästa vecka. Skaffar lite "träbitar" som skall täcka för frigolit och grus på nedsidan av akvariet och som skall täcka lysrören på ovansidan. Exprementerar lite med filtren också. Skall nog bara köra med lite makaroner och vadd tills vattnet blivit rent. Akvariet är nu fyllt till en tredjedel och vattnet är mycket grumligt (Trots att jag ihärdigt tvättande allt grus till leda). Inte ens på akvarielagret hade dom de lite tjockare skifferplattor jag vill ha. Har även letat på alla (?) zooaffärer här i stan utan framgång.Blir att åka till Norrköping och pröva zooaffärerna där så snart jag får en förmiddag över.

9 Juli (2002)
Att vattnet blir the-färgat av torv visste jag redan men nu har jag på något sätt lyckats få nästan kaffe-färgat vatten. Borde kanske gjort något med torven innan jag lade i den. (Kokat den kanske?). Svårt att göra något åt nu. Täta vattenbyten kanske hjälper.

11 Juli (2002)
Idag tvärdog mitt nya Eheim 2028 Pro II filter utan förvarning efter mindre än tre dagars drifttid. Skulle inte Eheim vara överlägset kvalitémässigt? Nåja, ett solklart garanti-ärende iallafall. Synd att man måste skicka den ända till Tyskland. Det lär väl äta upp hela prisskillnaden mot vad det hade kostat att köpa den i Sverige. Det är sånt man lätt glömmer när man räknar på hur mycket det kostar att köpa grejer från olika ställen. Nu får man se hur pass smidigt aquaristic.net sköter sånt här.

16 Juli (2002)
Det har inte hänt så mycket faktiskt. Jag har varit på en kort semester igen och jag har blivit tvungen att reparera lägenheten lite. Eheim-filtret har gått iväg för att bytas ut. Akvarievattnet blir fortfarande skitbrunt av torven i bottenmaterialet. Inga fiskar eller växter inköpta än. Kenneth på Hjortgatans Zoo är säkert jättesugen på att sälja en massa växter till mig. Har insett att det kommer att gå åt en del. Å då har jag ju säkert underskattat åtgången som vanligt. Har sågat till några träskivor som skall bli min fina lysrörsramp om allt går som det skall. Har inte riktigt bestämt mig för om lysrören som nu sitter fästade fyra och fyra på smala plexiglaslister bara skall ligga på akvariet under trähöljet eller om dom skall följa med locket upp när man öppnar överdelen. Båda alternativen har sina fördelar. Ligger dom kvar riskerar dom att vara ivägen när man skall i karet och skall dom med upp så riskerar locket att bli stort och otympligt.

25 Juli (2002)
Nedre listen på plats på akvariet. Gör att det hela ser mycket mer färdigt ut. Färdig är däremot inte lysrörsrampen jag försöker bygga. Men välgjord blir den. Skivor med träfaner utvändigt och PVC-skivor invändigt och så aluminiumlister som skyddar träet upptill. Nu återstår bara att klura ut hur locken skall fästas (och hur lysrören fästs i locket osv...). Locken kan ju inte bara ligga ovanpå för då kommer det ju att läcka ut en massa ljus i springan emellan. Å det duger ju inte...

26 Juli (2002)
Har bytt vatten igen... Bara en massa jobb men inget snyggt akvarie att titta på. Kanske man borde kasta i lite växter snart, så man har någonting för allt jobb och innan man tröttnar. Har införskaffat en grövre slang (19mm) så allt går betydligt fortare nu. Pumpen klarar nu av att matcha det maximala vattenflödet från kranen när jag fyller nu. (Vattnet mellanlandar i en hink för att lufta ur klor innan det pumpas över i akvariet)


Tillbaka - Nästa (Augusti)


All photos are copyright Peter Nyman