Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Juni - Juli)

10 Augusti (2003)
Byte ut några av mina äldre SunGlo-lysrör i stora tanken mot några nya aquarelle som låg och "skräpade" här hemma. Det dröjer nog ytterliggare några veckor in MH-belysningen dyker upp. Har haft lite dåligt med K2SO4 här hemma så växterna har fått ta en hel del stryk under semestern. Men nu har jag köpt hem ett par kilo och blandat till 18 liter koncentrerad PMDD till min automatiska gödning. (15 Msk K2SO4, 15 Msk MgSO4, 5 Tsk KNO3, 40 ml Konc Mikrogödning och 18 liter vatten, KH2PO4 doserar jag för hand.)

I min högintensiva tank är det algblommning i vanlig ordning. Kan inte komma underfund med hur jag skall göra för att bli av med trådalgerna. Har mätt vattenvärdena på daglig basis och sett till att hålla rekomenderade nivåer på allt. Saknar dock Fosfat-test... Det har varit lite diskussion om dessa på akvarieforumen så verenda människa verkar ha kommit på att de skall köpa dessa vilket har lett till att lagren är slut i akvariehandeln.

16 Augusti (2003)
Mörkläggning i lilla karet. 3 dagar. Sist jag gjorde det var vattnet kristallklart när jag slutligen avtäckte akvariet. Denna gången var synen en annan. Vattnet stank av ruttna alger och alla räkor och fiskar med något högre värde hade dött. skit! Algbekämpning med hjälp av mörkläggning är nog inte så enkelt och riskfritt som jag tidigare inbillat mig. Försvunnit hade även min enda kvarvarande lilla koloni av Hemianthus callitrichoides. Dessutom var grönalgerna tillbaka efter bara en dag med ljus på igen.

19 Augusti (2003)
Mina Metallhalogenlampor är äntligen hemma. Provkör dom lite mot en väg för att se hur mycket ljus de ger. Jag säger bara: -Wow!

21 Augusti (2003)
Metallhalogenbelysningen är på plats och man kan se mitt akvarie i ett nytt ljus. Till och med mina E Tennellus har börjat bubbla nere på botten. Verkar lovande. Dock är ljuset lite väl blått för min smak så här i början. Det blir nog bättre om två veckor när lamporna hunnit bli ordentligt inkörda. Nu får vi hoppas att det går bättre i detta kar jämfört med mitt lilla. Diskusarna verkar heller inte bry sig om sitt "nya ljus". Prövade köra med bara lågenergilamporna som är integrerade i ramperna men det blev nästan lite väl gulgrönt ljus. Kompletterar man med något endaste lysrör uppe på akvariet blir det helt perfekt kvällsbelysning.

31 Augusti (2003)
I min minsta burk, där jag kör med jäst som CO2-tillsats, var jag denna vecka väldigt nära att ta död på min vackra mal som bor däri. Jag hade gjort en ny sats med jäst och socker och tyckte att jag lyckats ovanligt bra med uppkopplingen då bubblorna sögs in i mitt innerfilter och bubblorna finfördelades i små rökpuffar ut i vattnet. Det är bara det att det första dygnet så bubblar det även på natten trots en finurlig anordning där lysrörens droslar värmer flaskan med jäst under dagtid. Detta var tillräckligt för en katastrofal pH-sänkning. Som väl var uppmärksammade jag detta i tid och gjorde ett sjuttioprocentigt vattenbyte vilket räddade livet på min mal.

CO2-anläggningen i mitt stora kar känns betydligt säkrare. Skruvade upp tillförseln rätt mycket igår då jag märkte att växterna nu börjat ta upp betydligt mer CO2 än tidigare. Att akvariet är öppnare nu än tidigare kan också ha höjt förbrukningen lite. Även Magnesium Kalium och järnåtgång verkar ha ökat. Får hoppas att jag får till en bra balans på gödningen igen innan det bryter ut någon okontrollerbar algblommning. Bevakar nervöst varje liten antydan till ökad trådalgbildning. Tyvärr börjar det bli ganska mycket trådar nu men en avsevärd ökning av CO2, Mg, K & Fe borde sätta ordentlig fart på växterna. Misstänker numera att det varit just brist på Kalium och Magnesium som orsakat algblomningen i mitt mindre kar och fram tills nu har jag varit nära att återupprepa misstaget i min stora burk.

Glömde vid dagens vattenbyte att starta mitt innerfilter som står för det mesta av ytvattencirkulationen i halva karet (Särskilt om man råkar fylla det upp till mittenstaget). På bilden framgår därför ytterliggare en orsak till att man bör ha en viss ytvattencirkulation även i växtakvarier. Alla syrebubblor som växterna bildat har samlat sig på ytan och bildat ett skumliknande skikt som blockerar en ansenlig mängd av ljuset.

26 Oktober (2003)
Det börjar ordna upp sig i akvarierna. Diskusarna som varit utlokaliserade i de mindre burkarna är tillbaka i det stora akvariet igen. Dessvärre dog en av dom under vistelsen i det lilla karet. Nu är det hög tid att öka på beståndet lite.

Efter mörkläggning och allmän sanering i det stora karet har jag lyckats lägga fokus på växterna istället för algerna som var det som växte mest tidigare. Vi får hoppas att trenden håller i sig.

7 November (2003)
Har den senaste tiden upplevt att mitt pH-värde varit på tok för högt. Har försökt motverka det hela med ökad koldioxid-tillförsel och vattenbyten. Upptäckte idag efter ytterliggare en mätning med förvånansvärt högt värde att jag använde skalan till ett helt annat pH-test! :-)

Dagens mätvärden:
pH: ca 6,8-6,9
KH: ca 4-5
CO2: ca 20 ppm
Chelaterat järn: 0,1-0,2 ppm
O-chelaterat järn: ca 0,2 ppm (!)
NO3: ca 10 ppm
PO4: okänt

Måste klura ut varför jag har så höga halter av o-chelaterat järn. Möjligen beror det på att mitt relativt starka ljus "av-chelaterar" det järn jag tillsätter varje förmiddag. Det kanske är bättre att tillsätta det på kvällen? Annars kanske det beror på att jag blandar Fe, KNO3, K2SO4, MgSO4 och KH2PO4 i en stamlösning som får stå i en dunk under akvariet. Blir till att experimentera lite... :-)

1 December (2003)
Har insett att mitt akvarie antagligen får alldeles för mycket Mg. Detta kan tänkas hämma upptaget av Kalium vilket i så fall skulle kunna vara orsaken till att mina växter uppvisar Kaliumbrist trots höga doseringar.

8 December (2003)
Motigt värre! Känner att jag lägger ner betydligt mer tid på att rensa i akvarierna än jag orkar med. Fortfarande otroliga mängder trådalger i alla burkarna. Om dom var ätbara så skulle jag antagligen vara självförsörjande med mat! Dessa långa gröna trådar passar inte riktigt in i min design så jag gör allt för att bli av med dom. Tar mig säkert 10 timmar per vecka att hålla akvarierna någorlunda algfria. Lägg sen till tiden för all övertid, alla träningspass, ensemble-repetitioner, tvätttider, veckohandlande, danskurser, biobesök, flitiga danskvällar och allt annat så kanske det inte är så underligt att julklapparna inte blivit köpta än. Skulle behöva mellandagarna redan före jul, varför har man inte lagt dom där?

Idag blev det bara för mycket när en av diskusarna fick tokfnatt och "tryckte plattan i botten" likt en artonåring i en lånad Ferrari, simmade rakt in i en av rutorna i akvariet med full fart.Stackarn fick antagligen hjärnskakning och skadade även ett öga. Tveksamt om han överlever. *snyft* Varför skulle den lilla stackarn göra så? Får se hur han mår imorgon.Hade igentligen långt gångna planer på att införskaffa en grupp diskus till, men dör han så säljer jag nog min enda kvarvarande diskus istället. Skulle vilja pröva att sänka temperaturen i karet ett par grader. Det går inte med diskus i.

9 December (2003)
Diskusen blev bara sämre och sämre så nu har jag förvisat honom till de sälla jaktmarkerna... (Viste inte ens att diskusar var jaktintresserade). Usch, egentligen är jag för blödig för att hålla på och slå ihjäl små hjälplösa djur, oavsett hur sjuka de är. Men jag stålsatte mig och bankade ihjäl den stackars kraken med en hammare. Tre hårda välplacerade slag. Helt skakis efteråt. (Jag själv alltså... Fisken var ju stendöd...)

14 December (2003)
Brunt slam som flyger omkring i hela akvariet. Har ingen aning om var det kommer ifrån. Ser ut som om någon illvillig person varit här och tvättat filtren rätt i akvariet. Skall försöka sänka temperaturen lite och se hur det går. Har även planterat om ena halvan av akvariet i samband med total sanering för att bli av med det nyuppkomna slammet. Tvättar även ett av mina ytterfilter som varit igång i 11,5 månad. Inte så skitigt som man kanske förväntar sig. Mitt mekaniska förfilter gör nog susen.

15 December (2003)
Nu är min sista diskus såld, så nu har jag ett tusenliters akvarie med Kardinaltetra och Siamesisk algätare. Hm... Till och med andra akvarister tycker nog jag är helknäpp nu...

17 December (2003)
Konstaterade sent på kvällen att mitt största filter stannat (som också varit igång 11,5 månad utan rengörning). Ett djupt andetag i slangen och pumpen är igång. I samma stund som en ström av fullkomligt vedervärdigt vatten börjar strömma ur slangen, och ut i akvariet, så inser jag att jag just fyllt lungerna med luft smaksatt med ruttna filterbakterier. Med ansiktet allt grönare inser jag vad jag gjort och att pumpen måste stängas av omedelbart. Akvariet är just fyllt med något som inte kan liknas vid något annat än avloppsvatten, och i samma rum som dessa tusen liter avloppsvatten hade jag tänkt att sova. Hmmm... -Som att "Campa" på reningsverket... Kvällen, (och småtimmarna) går åt till att rengöra 15 liter filtermakaroner och ehfi-substrat. På natten drömmer jag om reningsverk och illaluktande "saker" som folk spolar ner i toaletten...

18 December (2003)
Åtgärder mot uppkomst av nya alger den senaste tiden:
* Sänkt temperatur.
* Omplantering av halva karet.
* Rengöring av ytterfiltren.
* Sänkt ljusstyrka.
* Ny gödningsrutin.
* Tillsättning av kalk (Jag har bristsymptom på Kalcium).

26 December (2003)
Algtillväxten har nästan helt försvunnit efter ovanstående åtgärder. Det stora akvariet har nog aldrig sett så bra ut som nu, sedan jag satte dit MH-belysning. Verkar lovande nu. Skall bara försöka skaffa en mer långvarig lösning på Kalciumtillsats-problematiken. Kan inte hålla på och krossa skolkritor hela tiden. Dessutom är det svårt att få dessa att lösa sig i vattnet.

Byggde en "snigelfälla" idag av en petflaska med borrade hål i. Lade i lite räkmix och ställde den i akvariet. Kardinaltetrorna visade omedbart intresse för det nya föremålet, som tillråga på allt såg ut som om det innehöll mat. Det dröjde bara någon minut innan den första Kardinaltetran hade hittat in genom ett av dom små, små hålen avsedda för sniglarna. Efter ytterliggare några minuter var dom två därinne. Då gav jag upp och blockade bort fällan.

29 December (2003)
Inhandlade en säck kalkmjöl idag. 28 kr för 25 kg. Det motsvarar priset för två paket kritor som jag användt tidigare. Känns lite mer ekonomiskt nu. 25 kg borde räcka i ett år minst! Prövade att hälla i en del med en gång. Blandar det med vatten i en PET-flaska först och häller i det som löst sig i vattnet. Jag har ingen aning om hur mycket jag borde dosera men jag kör lite på känn först och ser om de förvridna bladen som jag tror beror på kalciumbrist upphör att krulla sig. Det blev väldigt mjölkigt i akvariet först men det klarnade efter en timme.


Tillbaka - Nästa (December 2003)


All photos are copyright Peter Nyman