Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Februari - April)

7 Juni (2003)
Nu var det en över månad sen jag uppdaterade sidan sist. Har ägnat den sista tiden åt en massa experiment i den lilla burken. Slutligen blev det så mycket alger i akvariet att jag igår blev tvungen att mörklägga den i ett försök att bli av med algerna. Har fått igång CO2-tillförseln även i den lilla burken nu. Har en 5 kg brandsläckartub med gas som jag kopplat till en ab aqualine reactor 1000. Vattnet pumpas med hjälp av mitt befintliga Ecco 2235 ytterfilter. Tillförseln stängs av nattetid med hjälp av en magnetventil.

980-litersburken är sig lik. Jag har börjat experimentera med automatisk gödning av växterna. Under akvariet har jag en STOR dunk (25 liter!) som jag tänkt att hälla PMDD utspädd i lagom dos med vatten. Har sedan kopplat en pump från dunken upp till akvariet. Med hjälp av en timer, som är påslagen 1 minut per dag, pumpas ca 1,2 liter vatten från dunken upp i akvariet varje dag. Förnärvarande har jag bara vatten i dunken på prov eftersom anordningen säkert skulle flippa ur om den bara hade möjligheten att totalförstöra mitt akvarie.

Har även startat upp en tredje burk, avsedd för experiment, i tvättstugan. Se bilden ovan. Där syns även ett andra 125-literskar som för tillfället inte innehåller något vatten. Först var det tänkt att jag skulle pröva att odla växter i en burk med kraftfull rotation. (2000 liter/h på 125 liter vatten.) Men pumpen gick istället åt till ovan nämna automatgödningsutrustning i det stora karet så nu har jag ingen kraftfull pump i experimentburken längre, bara ett litet Fluval innerfilter. För närvarande är det bara E Tenellus och Microsorum Pteropus (Windelöv) i burken.

14 Juni (2003)
AGA's aquascapingtävling har slagit upp portarna för årets tävling! Jag har haft ambitionen att vara med där tidigare men i år kanske det äntligen blir av. Ägnade dagen åt att inventera burkarna. Konstaterar kallt att den burk som har mest potential är den i tvättstugan! Kanske borde man byta plats på burkarna här hemma? Den stora burken kan nog inte i bli i tävlingsbart skick utan MH-belysning. Ännu ett skäl att investera i dessa alltså. Snart blir det av. Har börjat fråga runt efter leveranstid och priser. Den åttakantiga burken skulle kunna bli tävlingsbar bara jag ser till att bli av med trådalgerna och byter ut den stora svärdsplantan mot lite andra växter med mindre blad. Den tar upp alldeles för mycket plats och ljus som det är just nu. Den är dessvärre väldigt svår att både designa och fotografera på grund av den åttakantiga formen.

28 Juni (2003)
Sagt och gjort, nu är den stora svärdsplantan, i mitt åttakantiga kar, ett minne blott. Det som jag först tänkt mig skulle bli en mindre algsanering blev en total omstart. Rev ur växter, grus och allt. Lade ett lager krukväxtjord underst och lade tillbaka gruset efter tvättning ovanpå och toppade med finkornigare grus som blivit över när jag startade "980-litaren". Fick lite stänglar Ludwigia arcuata och Ludwigia spec. "Cuba" från Daniel (aka Defdac). Var hemma hos honom och tittade på hans växtakvarie ockå. Trevligt att utbyta inspiration med någon annan som verkligen går in för detta med aquascaping. Har även köpt hem lite andra växter från Hjortgatans Zoo. Myriophyllum aquaticum, Hemianthus micranthoides, Cabomba furcata, Heteranthera zosterfolia.

Passade även på att befolka mina båda mindre kar med Amano-räkor. 3 st i tvättstuge-akvariet och 4 st i det åttakantiga. Hoppas att det räker för att hålla algerna i schack.

Den nyinköpta Cabomba furcata kommer nog att bli en personlig favorit. Snyggare växt får man leta efter.

AKVARIE 1: 980 liter, 300 W lysrör, Trycksatt CO2, (Sovrum)
Fisk: 3 st Diskus, ca 12 Siamesiska algätare, ca 20 Kardinaltetra, 1 Amanoräka.
Växter: Rotala rotundifolia, Crinum natans, Anubias barteri "coffeefolia", Hygrophila polysperma, Limnophila sessiflora, Echinodorus bleheri, Cryptocoryne beckettii "petchii", Hygrophila corymbosa "Siamensis", Aponogeton crispus, Hygrophila Corymbosa "Compact", Egeria Densa, Cabomba Caroliniana, Eustralis Stellata, Rotala Spec, Microsorum Pteropus Windelöv, Anubias barteri var nana, Echinodorus Tenellus, Echinodorus Red Flame, Echinodorus Cordifolius Marble Queen.
Planer: Justera automatisk PMDD-tillförsel. Skaffa MH-belysning!, Återinföra Hemianthus callitrichoides.

AKVARIE 2: 145 liter, 150 W MH, Trycksatt CO2, (Vardagsrum)
Fisk: 5 Kardinaltetra, 4 Amanoräkor.
Växter: Rotala rotundifolia, Hygrophila polysperma, Limnophila sessiflora, Hygrophila Corymbosa "Compact", Cabomba Caroliniana, Rotala Spec, Ludwigia arcuata, Ludwigia spec. "Cuba", Myriophyllum aquaticum (green), Hemianthus micranthoides, Cabomba furcata, Heteranthera zosterfolia, Echinodorus Red Flame, Hemianthus callitrichoides.
Planer: Avvakta utvecklingen hos nyplanterade växter. Plantera mer Hemianthus callitrichoides. Ev Rotala Macrandra, Echinodorus Rubin narrow leaves och Liliaeopsis brasiliensis.

AKVARIE 3: 125 liter, 60 W Lysrör, DIY CO2, (Tvättstuga)
Fisk: 3 Amanoräkor.
Växter: Rotala rotundifolia, Hygrophila polysperma, Limnophila sessiflora, Egeria Densa, Cabomba Caroliniana, Eustralis Stellata, Microsorum Pteropus Windelöv, Echinodorus Tenellus.
Planer: Mer Hygrophila polysperma, mer Echinodorus Tenellus.

11 Juni (2003)
Grava algproblem i mitt åttakantsakvarium. Verkar bero på att mina växter förbrukat mer näringsämnen än jag kunnat föreställa mig. Mäter just nu dagligen Fe & NO3 halt (de dagar jag är hemma) och tillsätter näringsämnen därefter. KH2PO4 får jag höfta till lite eftersom jag ännu inte införskaffat något PO4-test. Har förnärvarande 9 räkor i karet. 3st blå räkor och 6st Amanoräkor varav 2 bär på ägg. Har god lust att flytta över dessa båda till ett annat kar där jag kan försöka föda upp eventuella räkbäbisar. Fast det skall vara svårt att lyckas med, har jag hört. Har även nyligen stoppat i 2st L174 i karet

Hade en fotosession vid mitt "tvättstuge-akvarium" i förrgår. Tyckte själv att bilderna var helt ok, men efter att visat dom för andra så inser jag att layouten kanske inte är så genomtänkt trots allt. Får se om jag gör om den eller skickar in bilderna till AGA's tävling trots allt. Ny invånare i karet är en Peckoltia sp L134 Leopard Frog Pleco. En trevlig liten krabat - men ack så blyg.

Stora karet: Inte så stora förändringar här heller (än!). Håller på och trimmar in min nya automatiska gödningsanordning. Har en känsla av att jag fått börja dosera lite mer näring nu när jag doserar dagligen istället för två gånger i veckan. Köpte nyligen MgSO4 och KNO3 på 25 kg säckar. Det går åt en hel del här hemma. Dessa kemikalier är inte lätta att få tag på precis. Letar fortfarande efter K2SO4.

Beställde idag 2st 250W MH-belysning! Skulle egentligen ha beställt dom tidigae men sen kom elräkningen och då blev jag fundersam. Men det är helt klart så att om jag vill att akvariet skall se bättre ut än idag så måste jag göra något åt belysningen. Detta har jag grublat över i ett halvår nu, så det var nog hög tid med lite "action".


Tillbaka - Nästa (Augusti - December 2003)


All photos are copyright Peter Nyman