Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (December 2003)

1 Januari (2004)
Förra året gjorde jag rent mina ytterfilter på nyårsdagen men idag får nog akvarierna vara ifred.

5 Januari (2004)
Idag blandade jag till 17 liter PMDD till stora akvariet igen. Doserar ca 1,2 liter av detta varannan dag numera. Detta verkar fungera bättre än att köra med en daglig dos, trots att näringsnivåerna går ner till nästan omätbara nivåer mellan doseringarna.

Tog slut på det sista Kaliumsulfatpulvret (K2SO4) denna gång. Blir till att engagera sig i att få tag på nytt. Den som vet något försäljningsställe för billiga 25 kilos-säckar får gärna kontakta mig (petny@hotmail.com). Blir annars till att beställa från Hjortgatans Zoo igen. Inget ont om dem, men jag förbrukar lite för mycket för kunna använda mig av deras småförpackningar i det långa loppet.

Har ju tidigare provat att beställa K2SO4 från Granngården både här i Linköping och i Norrköping men de säger att de inte kan få tag på något. Eftersom jag hört andra som köpt K2SO4 från deras andra butiker mailade jag Granngården och frågade vilka butiker i min närhet som säljer K2SO4. Fick till svar att mitt mail skickats vidare till någon försäljningschef och att jag skulle få svar snart. Därefter blev det knäpptyst. Inget svar kom. Nu är jag tillbaka på ruta ett. Jag har ungefär tre veckor på mig att skaffa fram nytt innan lagret tar slut.

6 Januari (2004)
Liten sammanställning över mina gödningsnivåer och förutsättningar:

Parameter Rek nivåMålnivåKranvatten Tillsats
pH 6.5-7.0 6.9 ca 7.2 ? -
KH 3-6 5-6 ? -
GH 2-8 ? 3,6 -
Nitrat (NO3) 5-10 ppm 8 ppm 2.3 mg/l 2,2 ppm
Järn (Fe) 0.2-0.7 ppm 0.3 ppm <0,0070 mg/l 0,2 ppm
Fosfat (PO4) 0.2-0.5 ppm 0.3 ppm <0,010 mg/l 0,21 ppm
Kalium (K+) 20-30 ppm 30 ppm 1,5 mg/l 8 ppm
Magnesium (Mg) 5-10 ppm 7 ppm 2,3 mg/l 1,3 ppm
Kalcium (Ca) 20-40 ppm 30 ppm <22 mg/l ? CaCO3

Kolumnen "tillsats" avser tillsats varanann dag.

7 Januari (2004)
I två veckor fick jag uppleva himmelriket, dvs ett totalt algfritt akvarie. Nu har jag tyvärr börjat få "generande hårväxt" i mitt akvarie igen. Önskar jag hade bättre koll på varför det fungerade så bra under jul och nyårshelgen. En tänkbar orsak kan vara att växterna inte tog upp lika mycket koldioxid eftersom jag rensat så kraftigt. Nu när växterna hunnit växa till sig igen så verkar inte koldioxiden räcka till riktigt. Detta trots att jag kör på reaktorns maximala kapacitet med den pump jag har. Jag skall nog pröva att slå på koldioxiden några timmar före belysningen ett tag framöver.

En annan orsak skulle kunna vara att jag doserar för mycket av något ämne och att detta lägger sig på botten i akvariet. Det samlas en hel del skräp där numera.

8 Januari (2004)
Fixade så att min koldioxid gick på en timme före ljuset på morgonen. Kom hem på kvällen och alla Kardinaltetror stod vid ytan och flämtade, medans alla Siamesiska algätare låg på botten och flämtade. -Skall nog ta det lite lugn med koldioxiden trots allt. Ett vattenbyte och alla fiskar var pigga igen. pH hade nog inte sjunkit så mycket eftersom jag börjat tillätta kalk och det har ju höjt mitt KH en hel del.

Ännu inget större besvär av algerna ännu, men dess blotta existens irriterar mig.

Har upptäkt en slags näringsbrist jag inte haft tidigare. Denna gång är det genomskinliga partier på mina Hygrophila difformis. Misstänker själv att det är kopparbrist, men Daniel (Defdac) menade att det kan vara fosfatbrist vilket också är fullt möjligt.

10 Januari (2004)
Funderat lite på det här med ljus. Förut hade jag 10x30 W lysrör, mest Aquarelle. Dessa ger ca 1850 lumens var. Det blir totalt 18500 lumens över akvariet (reflektorförluster ej inräknat). Nu har jag två stycken BLV Topflood 10000 K HQI lampor på vardera 11000 lumen, två lysrör på 2x1850 lumen och fyra kompaktlysrör (9 W) på ca 4x600 lumen. Totalt ca 28100 lumen.

HQI lampor med högt Kelvin-tal är inte särskilt effektiva. Lampor med en färgtemperatur på 5200 Kelvin brukar som jämförelse ha en ljusintensitet på ca 20000 lumen. Om jag byter till sådana lampor uppnår jag hela 46100 lumen tillsammans med lysrören. Undrar om en ökning till den ljusmängden vore bra eller dåligt? :-)

Jag tror att ett par HQI-lampor med lite lägre färgtemperatur skulle få mitt akvarie att se lite mer grönt och frodigt ut. Nu är det gränsfall till lite för blått i burken. Här och här är ett exempel på några som framgångsrikt använder HQI-lampor med något lägre färgtemperatur.

11 Januari (2004)
Bytte gödningsrutin från att göda varje dag till att göda varannan dag för ett par veckor sedan. Till en början med väldigt gott resultat. Använder ungefär samma mängd så gödningsmängden är halverad med andra ord. Mätte nitrathalten på morgonen idag, 1,5 dygn efter senaste gödningstillfället. Såg ut som när man går på toaletten en riktigt blöt kväll! -Inte en tillstymmelse till gulfärgning med andra ord. Detta ihop med de nya tecknen på näringsbrist tyder på att jag borde gå tillbaka till min gamla gödningsrutin. Fast kanske minska Mg men öka PO4 ytterliggare lite till.

18 Januari (2004)
Har lämnat in en av mina koldioxidtuber för påfyllning. Den jag skaffade först. Blir fjärde fyllningen nu. Känns som om gasen gått åt väldigt fort den här gången. Fyllde den senast någon gång i höstas, dvs för kanske fyra månader sen. Jag kör visserligen på 10+ bubblor per sekund, så det finns ju anledning att misstänka att det går åt en del. När vi fyllt den upptäcker han som fyllde den att det läcker gas ur kranen. Det skulle kunna vara en förklaring till den snabba åtgången. Blev att köpa en ny kran. Blev tipsad, av någon på Zoopet, om att kranen kan läcka om man inte öppnar den fullt, fast så beter sig inte min andra tub, så det kanske inte gör något att få kranen utbytt trots allt.

Får hämta tuben igen efter helgen. Som tur är lånade dom ut en annan tub åt mig så länge. Upptäckte när jag kommit hem att gasen i min andra tub också är på upphällningen. Den har varit kopplad till mitt lilla kar sen i slutet av april, men flyttades till det stora karet över jul och nyår då jag upptäckte att min första tub började ta slut. Man vill ju inte stå med en tom tub när servicefirman har långledigt.

Hade kanske varit strategiskt att koppla den lånade tuben till mitt stora kar, där förbrukningen är störst, men eftersom min andra tub också börjar att ta slut får den vara kvar vid det stora karet och så tar jag med den för påfyllning när jag hämtar den första. Man kan ju inte åka med CO2-tuber på service varje vecka!

6 Februari (2004)
Idag brann min timer till belysningen upp. *Läskigt* Lyckligtvis var det inget mer som tog eld. Belysningen tog heller inte skada. Delar av timern har blivit så varma att bland annat kugghjulen i plast blivit helt deformerade. Timern (från "EL-Toppen") är specad för 3500 W så jag har inte överbelastat den.


Tillbaka - Nästa (Februari 2004)


All photos are copyright Peter Nyman