Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Januari-April 2004)

17 Juli (2004)
Stor omplantering/omdesign i akvariet. Min gigantiska Echinodorus C. Marble Queen åker ut! Se bild på dess enorma rotsystem ovan.

4 Augusti (2004)
Hyffsad ordning i akvariet trots varma sommarmånader med tillhörande trådalgsproblem. Skulle vilja slänga ut svärdsplantorna till höger och ersätta dom med ett bestånd av Eusteralis stellata så att man ser lite mer av roten bakom. Tyvärr har jag inte denna växt i min ägo förtillfället.

15 September (2004)
En skoj sak med att "vanvårda" sitt akvarie är att man får se hur växterna ser ut i emerst form. Bild på Emerst Ludwigia spec. "Cuba".

16 September (2004)
Upptäckte att slangen som går till min externa CO2-reaktor vikt sig och gjort så att jag inte fått i särskilt mycket CO2 i karet den senaste tiden. Kanske detta är orsaken till mina trådalger?

20 September (2004)
Har haft tre dödsfall bland mina Siamesiska algätare de senaste dagarna. Befarade först att det har med pH-fall pga ökad CO2-tillförsel att göra. Men mätningar visar att jag har pH 7,0 / KH 6 i akvariet (ger ca 18 mg/liter CO2), vilket känns helt ok. Börjar bli riktigt sugen på att införskaffa en pH-regulator nu.

10 November (2004)
Har ökat gödningsmängden avsevärt och tycker mig se en minskad algtillväxt som följd. Dock ej så lite som jag skulle vilja. Fortfarande väldigt sugen på att bygga en egen pH-kontroller. Har gjort en hel del research i ämnet.

 Bjuder på några pH-kontroller-relaterade länkar:
 * Bluesboy: Projekt Solo
* OWL2c/e interface guide
* pH-Meter

18 November (2004)
Exprimenterar lite med fläktar över akvariet för att få ner temperaturen något. Undersöker också möjligheten att montera en 16mm tjock slang till min reaktor-S för att bättra på vattenflödet något. Det kommer att behövas när jag skaffat en pH-kontroller framöver. Tänkte montera slangen utanpå plasten där gängorna till nipplarna finns. De ursprungliga anslutningarna för 9mm-slang är pinsamt underdimensionerade. Hittade bara en slangklämma i passande storlek hemma så jag får fortsätta en annan dag. -Man kopplar inte gärna slangar utan slangklämmor med så mycket vatten i tanken.

6 December (2004)
Har någorlunda ordning i akvariet nu. Inte så mycket alger längre.

Har köpt den fantastiskt fina Cabomba Furcata. Väldigt svår att hålla enligt APC.

12 December (2004)

Omplantering av både höger och vänster sida. Har bytt till mig Eustralis stellata som jag planterat längst fram till höger och min Cabomba Furcata som jag planterat där svärdsplantorna stog. Ena svärdsplantan flyttad till mitten av akvariet och den andra borttagen ur akvariet.

13 December (2004)
Införskaffat 5st Caridina japonica som jag placerat i mitt nedre tvättstugeakvarium som stått outtnyttjat sedan förra försöket med odling av dessa räkor. Fick med mig 3 hanar och två honor som båda bar ägg med mig från akvarie-affären.

15 December (2004)
Den första räkan har släppt sina ägg men eftersom jag har ett rätt kraftigt fluvalfilter i akvariet försvann alla larver utom en innan jag ens sett dom. Väntar på ett luftdrivet filter från PWSS.

18 December (2004)
Vattenbyte i alla karen. Räkan som släppte sina ägg för ett par dagar sedan bär redan på ny ägg! De nyplanterade växterna (Eustralis Stellata och Cabomba Furcata) tar sig väldigt bra.

20 December (2004)
Mitt pH-kontrollerbygge pågår för fullt. Har fått hem pH-prob och kretsar från ELFA. Har redan kopplat ihop ca 80% av elektroniken. Sedan återstår "bara" mjukvaran att skriva. Har tänkt använda en mikrokontroller med tillhörande FLASH-minnen som jag har sedan tidigare. FLASH-minnena möjliggör att pH-kontrollern kan spara loggade data för minst en månads drift i beständigt minne. Då behöver man inte oroa sig att loggdata försvinner pga ett kort strömavbrott. Mikrokontrollern har bara en 8-bitars AD-omvandlare så jag har kopplat en spänning till frekvensomvandlare mellan proben och mikrokontrollern för att få bättre upplösning på mätdata. Har även funderingar på att koppla en 16-teckens LCD till mikrokontrollern om det blir I/O-pinnar över.

22 December (2004)
Stora akvariet ser fantastiskt fint och algfritt ut för tillfället.


Tillbaka - Nästa (December 2004)


All photos are copyright Peter Nyman