Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (December 2004)

5 Januari (2005)
Byggde färdigt förstärkar-elektroniken till min pH-kontroller idag. Det har blivit ett riktigt dagen-före-långhelg-projekt nu. Enklast att stanna kvar på jobbet och löda lite när man slutar tidigt. Nu återstår bara att koppla ihop den med mikrokontrollern och att skriva mjukvara till den.

I räkakvariet verkar ytterliggare en kull räklarver fötts utan att jag för den skull har mer än 5 räklarver i vattnet. Vet inte vad som är fel. Har en till kull på gång, men låter båda honorna gå kvar i sitt kar så jag kan synka framtida kullar av räkyngel.

6 Januari (2005)
Vattenbyte i alla karen. Obefintlig algtillväxt i stora karet. Tillsätter dagligen: 2,25ppm NO3, 12,23ppm K, 0,66ppm Mg, 0,16ppm Fe, 0,55ppm PO4

12 Januari (2005)
Nu har jag ytterliggare en kull räkyngel i karet. Även denna gång är det hopplöst att se några yngel. Men de måste vara i karet för det finns inget som kan äta upp dom, och mitt nya billi-filter borde inte heller ta död på några. Finns en hel del grums i akvariet som skulle kunna vara räkyngel. Försöker på ren chansning att tillsätta salt och ser om det dyker upp fler yngel när de börjar växa till sig.

13 Januari (2005)
Har tillsatt nästan 30 promille salt hos räkynglen. Av någon anledning har vattnet en tendens att skikta sig, så jag har fått flytta ned filtret till botten för att få rotation på allt vatten i karet.

18 Januari (2005)
Räkynglen verkar ha försvunnit i tomma intet vid "insaltningen". Låter nog saltet vara kvar tillsvidare, och provar flytta över framtida räkyngel från det andra karet till detta varefter de kläkts.

19 Januari (2005)
Har passat på att sälja en del växter nu när akvariet är i så gott skick. Man tar lätt till desperata åtgärder när de minst sagt fyrsiffriga elräkningarna dyker upp varje kvartal. Har haft varierande pris, men best deal gjorde definitivt tjejen som köpte en av mina flera år gamla svärdsplantor (storlek XXL) för en tjuga.

20 Januari (2005)
Passade på att bygga om mitt billifilter till mitt nu räkyngel-fria saltvattensakvarie. Förlängde "halsen" på filtret med en slang så att utflödet når ytan när insugen är längst nere vid botten. Åtgärden räddar förhoppningsvis livet på några framtida räkyngel.

25 Januari (2005)
Har flyttat över mina båda räkmammor till en 10-litershink. De fick sällskap av doppvärmaren och billifiltret från yngelkaret så de skall överleva. Jag hoppas att jag kan få fram en lite större mängd räkyngel på detta sätt. Yngelakvariet står redan redo med saltat vatten och det borde bara vara en fråga om några dagar innan mina nya kullar räkygel kläcks.

26 Januari (2005)
Inte mycket nytt! Fortfarande inga räkyngel i hinken. Har inte heller haft tid att göra färdigt min pH-kontroller ännu. Projektet har legat på is några veckor nu. Mest mjukvara kvar egentligen.

27 Januari (2005)
Räknade ut att jag förbrukar ca 75 g CO2 per dag, i genomsnitt. Det betyder att min 6kg-behållare tar slut på 80 dagar. Ett djäkla flängande fram och tillbaka till brandservice-firman för påfyllning med andra ord! Fick återigen idén om att man kanske borde låta en dunk med mäsk-CO2 stå för grundförbrukningen av koldioxid och sedan låta CO2-flaskan stå för finliret med fin-CO2 mha pH-kontrollern. -Borde ta mig tid att färdigställa den så jag kan prova på riktigt.

Här finns en länk till andra växtakvaristers CO2-förbrukning:
http://193.12.137.241/bluesboy/aquabase/consumption/sum.php

29 Januari (2005)
Bytte ut slangen till insuget för min "reaktorpump" till en grövre modell. Har tidigare redan bytt den mellan pumpen och reaktorn. Nu blev det ytterliggare lite bättre fart på vattnet genom CO2-reaktorn där jag löser min koldioxid. Kommer behöva det när jag kopplar in min pH-kontroller. På bilden över mitt "maskinrum" syns förutom mina två stora ytterfilter, pumpen till CO2-reaktorn nere i mitten och själva CO2-reaktorn skymtas bakom koldioxidtubens kran till vänster.


Tillbaka - Nästa (Februari 2005)


All photos are copyright Peter Nyman