Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Januari 2005)

1 Februari (2005)
Fick panik och bytte vatten i hinken där räkhonorna med rom går. Har gjort det ett par dagar nu. Är orolig för att vattnet skall bli dåligt. De har ju bara knappt tio liter att vara i. Trodde att de skulle kläcka äggen efter någon dag men nu har de gått i hinken i nart en vecka.

2 Februari (2005)
Tyvärr dog en fjärilsciklid och minst tre rödmunstetror under dagen. Orsaken var indirekt att jag fått för mycket alger på ytan. Därmed förbrukar inte växterna all koldioxid jag tillsätter och pH-fallet är ett faktum. Rensar ytan och klipper ner växterna lite. Önskar att jag hunnit göra färdigt pH-kontrollern, för att kunna undvika sånt här.

3 Februari (2005)
Bygger lite på pH-kontrollern, nu är det nästan "bara" mjukvara kvar.

10 Februari
En av mina siamesiska algätare (storlek XXL!) blev väldigt stressad och har tokrusat och plaskat hela natten. -Inte kul när man har akvariet i sovrummet! Troligtvis är det pH som gått lite lågt för jag har aldrig tidigare haft problem med några andra vattenvärden. Vid fyrasnåret hoppade den ur karet och fick då tillbringa resten av natten i en håv.

11 Februari
Mätte pH och det var under skalan på mitt 6,0-7,6 pH-test... Under 6 i pH alltså... illa! ...och nu mår fiskarna ändå bra (iallafall bättre). Måste stött till nålventilen till min CO2 av misstag. Låter akvariet stå utan tillförsel av CO2.

12 Februari
Jubileumsfirande? Den 25:e februari har jag haft domänen www.pny.se i ett år. Under denna period har jag haft över 10 000 besökare och över 80 000 sidvisningar. De flesta på mina akvarierelaterade sidor. Vidare firar min akvariedagbok 3 år om en månad. Det gör den till den längsta aktiva bloggen/akvariedagboken på nätet. Men den är långt ifrån ensam som företeelse. Här är mina tre favoriter bland akvarie-bloggar:

> Defblog
> Bluesboy blog
> Oblog

13 Februari
Ägnar dagen åt att fixa min pH-controller/meter. Lyckas tillslut att få den att mäta pH korrekt i mina båda buffertvätskor (ph 4 och pH 7). Håller hyfsat konstanta mätvärden med en upplösning på 0.01 enheter, även om den ibland slår på upp till 0.05 enheter. Misstänker att den får in en del 50 Hz nätbrum via luften från processorkortet. Medelvärdesbildar över 4096 mätningar vilket ger mig ett stabilt mätvärde per minut (cirka).

14 Februari
CO2-flaskan till stora karet är tom igen. Dags för påfyllning igen! Misstänker att de CO2-problem jag drabbats av kan ha att göra med det Amerikanerna brukar kalla "End of tank dump". -Att regulator+nålventil plötsligt släpper igenom mer koldioxid till akvariet när trycket i tanken gått ner.

19 Februari
Nu börjar det hända saker på räkfronten. Igår släppte den första räkan sina larver efter fyra veckor i skurhinken, och idag har jag själv haft äran att i ficklampsljus se på när räka nummer två skakar av sig sina ägg/larver. Tidigare trodde jag att Amanoräkan bytte skal och lät äggen kläckas i det gamla räkskalet men så verkar inte vara fallet. Jag lyckades till och med dokumentera förloppet i någon utsträckning. Flyttar efter kläckningen båda räkhonorna till akvariet med alla räkhannarna. Efter högst en timma bär den hona som kläckte sina ägg först på en ny uppsättning ägg! Helt ofattbart!

20 Februari
Igen väldigt osäkert om jag har några räkyngel vid liv i mitt yngelakvarie. Räkuppfödning är, och verkar förbli, ett mysterium...

21 Februari
Inför loggfunktion och styrfunktion i mjukvaran till pH-kontrollern. Data loggas varje minut och minnet räcker förnärvarande till 45 dagars kontinurlig logg. Fixar också till en konfigurerbar pH-kalibrering. Provkör utrustningen i akvariet för första gången men konstaterar att annan elektrisk utrustning stör för mycket för att man skall få tillförlitliga mätvärden. Provkör istället pH-kontrollern under natten i ett vattenglas. Återstår lite lödjobb för att koppla styrfunktionen till magnetventilen via 230V styrspänning. Tänker använda en befintlig timer från Clas ohlsson till detta.

23 Februari
Skickar in tre riktigt bra bilder till Zoopets fototävling. Har stora förväntningar på denna tävling, bara Kjell & co lyckas bestämma sig för en rättvis metod för röstningsförfarandet.

25 Februari
Gödningsförådet börjar sina så det är dags för en storbeställning från "Granholmarna" igen. Vore synd om man skulle dra på sig näringsbrister i akvariet, av denna anledning, nu när allt ser så bra ut. Beställer 3 kg K2SO4 och 1,8 liter Micro+. Övriga Ämnen har redan säckvis med.

28 Februari
Akvariehållning eller kemisk fabrik? Gränsen är trådsmal...


Tillbaka - Nästa (Mars 2005)


All photos are copyright Peter Nyman