Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Juni-Juli)

3 Augusti (2002)
Då var lysrörsrampen färdig då. Tillräckligt iallafall. "Kunde knappt gjort den bättre själv" - Hehe. Flyttade över en växt från mitt andra akvarie idag. Till hälften på skoj, till häften för att få en uppfattning om hur mycket växter som kommer behövas. Gissa om den lilla växten verkade ensam och ynklig i hörnet på det stora karet. (Den kan skymtas nere till vänster precis över slangen på bilden)

7 Augusti (2002)
Har just konstaterat att den kraftiga utfärgningen av humusämnen i vattnet starkt hänger ihop med att jag den senaste tiden helt och hållet låtit karet värmas upp med hjälp värmekabeln. Nu kan man iallafall konstatera att man får en grym vattencirkulation genom bottenmaterialet med hjälp av värmekabeln. Rekommenderat är dock att man tar lite av värmen från kabeln och resten från doppvärmaren. Det skall nog jag också följa... ;-)

10 Augusti (2002)
Nu har mitt filter kommit hem igen. Vi får se hur länge det fungerar den här gången... ;-) Har exprementerat med utblåsen lite och kommit fram till att jag nog skall ha det stora filtret till ett längre, 1m långt, hemmagjort strilrör längst bak i akvariet (syns på bilden ovan) och det lilla filtret kopplat till ett modifierat (uppborrat) lite kortare strilrör vid kortsidan av akvariet. Kanske fortfarande blir för mycket vattenrörelse för mina kommande växter (man skall väl ha LITE koldioxid kvar åt dom). Blir kanske att gå lös med borrmaskinen lite till på dom sen. Appropå koldioxid så har jag börjat kolla runt efter någon lämplig koldioxid-utrustning till akvariet. Verkar inte helt lätt att hitta något prisvärt till ett så stort kar och begagnatmarknaden för Co2-utrustning verkar vara obefintlig. Det enda som står mellan mig och växterna nu är en stor rot.... Eller snarare avsaknaden av en.

16 Augusti (2002)
Totalhaveri på min hårddisk för några dagar sen. Delar av innehållet dock återskapat efter 3 dagars hårt återställningsarbete. Fortsätter att uppdatera här nästa vecka.

18 Augusti (2002)
Nu har jag kopplat in båda ytterfiltren på det sätt som jag skall ha dom. Fick en chock då jag konstaterade att dom tävlar med min dator vad gäller ljudnivå. Med den skillnaden att min dator är avstängd när jag sover! Blir att göra en insats på ljuddämpningsfronten framöver. Som tur är har jag lite erfarenhet av detta från det tillfälle då jag ljuddämpade min dator.Det stora filtret har en stor skramlande plastkåpa (Den som gör att filtret ser så grymt ut) som nästan är förberett för att stoppa ljuddämpande material i. Skall nog bara låta det gå något dygn så att man får en uppfattning om hur varm pumpen blir först. Men den är ju per definition vätskekyld så det borde inte vara någon större fara.

24 Augusti (2002)
Nu händer det mycket på en gång. Har stoppat i två stora rötter på totalt 17 kg. Var inte helt lätt att få i karet då jag av lathet envisades med att ha kvar rampen liggandes på karet då jag stoppade i dom. Fick såga lite på ett par ställen för att delar av roten inte skulle sticka ovanför vattenytan. För dom som inte prövat kan jag tillägga att den blir ganska "kläggigt" när man står och sågar en blöt mangroverot hemma i badrummet.

Har även fått hem en första omgång växter som jag omsorgsfullt planterat. Hygrophila Polysperma var svårast att plantera då dom hela tiden envisas med att flyta upp till ytan. Mina Aponogeton Crispus såg väldigt oansenliga ut men dom växer väl till sig. Har konstaterat att det inte är så väldans lätt att fotografera innehållet på ett så stort kar. Inte helt lätt att få i tillräckligt ljus för att få skarpa bilder.

Växter:
20 st Rotala rotundifolia (från mitt lilla kar)
6 st Hemianthus callitrichoides
2 st Crinum natans
2 st Anubias barteri "coffeefolia"
12st Hygrophila polysperma
12st Limnophila sessiflora
4st Echinodorus bleheri
3st Cryptocoryne beckettii "petchii"
3st Hygrophila corymbosa "Siamensis 53b"
4st Aponogeton crispus

Återstår att skaffa lite Javaormbunke (Microsorum pteropus) att sätta på roten och lite nålgräs att ha framför Amazonplantorna i högra hörnet. Kanske någon mer lägre växt bakom skifferplattorna.

31 Augusti (2002)
En vecka har gått sedan jag planterade växterna och det mesta verkar ta sig riktigt bra. Så gott som alla växter har börjat få nya blad. Limnophila sessiflora har rekordet och har växt säkert 15 centimeter! Aponogeton crispus har växt en del men ser inte alls så grön ut som jag hoppats. Vi får se om de nya bladen blir grönare. Trist annars att ha en brun växt så centralt placerad.

Har också stoppat i fem stycken Siamesiska algätare. En mycket fashinerande art som lätt kommer i skymundan av andra arter. Nu har jag ju bara dessa fem fiskar i mitt kar så det blir dessa man tittar på. Tre av dom håller alltid ihop och simmar omkring som galningar tillsammans. Man kan ägna timmar åt att bara titta på dom.


Tillbaka - Nästa (September)


All photos are copyright Peter Nyman