Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Augusti)

4 September (2002)
Mina Hemianthus callitrichoides har börjat gulna lite. Får hoppas att dom tar sig så småningom. Har minskat vattenrörelsen i akvariet genom att borra upp utströmmarrören lite till. Plus att jag gjorde så att hålen går rakt igenom röret. Så nu är det mycket lugnare i karet. Hoppas att dessa åtgärder räcker fram till dess jag kommit igång med CO2-utrustningen. Limnophila sessiflora växer på och når nu nästan ända till ytan. Stjälkarna är över 55 cm långa.

7 September (2002)
Två veckor sedan jag planterade växterna och allting växer på. De högsta växterna har nått ytan så det blev dags att ta fram saxen och trimma lite. Ett hastigt infall fick mig att plantera ett par Hygrophila Corymbosa "Compact, Egeria Densa och Cabomba Caroliniana. De båda sistnämnda kanske inte klarar den höga temperatur som jag har i mitt kar då de rekomenderas upp till bara 26 grader istället för minst 28 som jag haft som gräns när jag valt ut alla andra växter. Man kanske skulle hålla sig till mer överlagda val av växter.Tiden får utvisa om dessa klarar sig. Ännu mer spännande blir det att se om alla mina Hemianthus callitrichoides kommer att klara sig. Dessa har blivit rejält gula och delar av dom har lossnat och flytit upp till ytan. Skulle kunna vara så att dom är odlade över ytan och behöver lite tid för att anpassa sig för att växa under vattnet men troligare är att dom saknar koldioxid eller ljus. Kanske båda delarna. Koldioxidanläggning är på gång och jag har väl vissa funderingar på att komplettera med lite ljus till. Ytterliggare ett par lite vitare rör som kan kompensera för det gulaktiga skenet som mina sunglo skapar vore kanske inte fel.

20 September (2002)
Under veckan (fjärde veckan) har mina Hygrophila corymbosa "Siamensis" tappat alla sina ursprungliga blad. Lyckligtvis hade de hunnit få en hel del nya blad så de ser bara lite glesa ut nedtill. De nya bladen är mycket ljust gröna. Mina Aponogeton crispus har hunnit bli någon meter långa. De är också mycket grönare nu. Avvaktar fortfarande med att plantera de kompletterande växterna då jag fortfarande inte fått igång någon koldioxidgödning. Prövar ändå att öka doseringen av Tropica Master Grow från 40 ml till 80 ml per vecka.

28 September (2002)
Hög tid att få igång koldioxidgödningen. En koldioxidanläggning består av ett flertal komponenter som skall kopplas ihop efter konstens alla regler. Uppgiften blir inte lättare av det faktum att ingen bruksanvisning eller råd medföljer någon av komponenterna. Men bli inte avskräckt för det. Har man bara lyckats köpa till slangar i rätt dimensioner så är det inte så klurigt ändå när man väl klurat ut vad som är vad. Min utrustning består av en brandsläckare utan stigrör, en reaktor S från Dupla, en regulator och nålventil från Aqua Light, en bubbelräknare från Dupla och en magnetventil från Aqua Light, plus lite slang för koldioxid och vatten. Något jag ogillar med Duplas stora reaktor är att den har så oerhört små slanganslutningar (9mm). Hur kan dom tro att man har så smala slangar när reaktorn är gjord för akvarier på 400 liter och uppåt. Själv har jag bara 16 mm & 25 mm slangar till mina filter.

Skall bli intressant att se om koldioxidgödningen kommer att hämma eller öka på den för närvarande mycket blygsamma algtillväxten i mitt kar. Jag har än så länge bara sett en liten mängd trådalger.

5 Oktober (2002)
Gräset är grönare på andra sidan glaset! - Den första omgången snabbväxande växter har rotat sig väl och den eventuella algexplosionen som är så vanlig i nystartade kar har uteblivit. Alla vattenparametrar är stabila och koldioxidgödningen är igång så det är dags att komplettera med lite fler växter. Jag tänkte koncentrera mig på växter i mellanhöjd denna gång. Microsorum pteropus, Rotala spec, Eustralis stellata etc.

Området strax bakom skifferstenarna har inte hunnit bli planterat än. Min första tanke var att ha Echinodorus cordifolius "Marble queen" där. Kanske den ännu mer spektakulära Aponogeton madagascariensis (gallerplanta) vore ett trevligt alternativ. Fast jag har kanske för varmt för att den sistnämnda skall trivas.

13 Oktober (2002)
Har just upptäckt att jag "slagit världsrekord" i CO2-gödning. Min flaska med 10 kg koldioxid är slut efter bara två veckors drift. Efter att sprutat såpavatten över hela utrustningen kunde läckaget lokaliseras till kopplingen mellan flaska och regulator. Ingen av de packningar jag prövat kunde få kopplingen tät och först efter att ha tejpat gängorna med gängtejp blev den hundraprocentigt tät.

En av dom lyckligaste överaskningarna denna vecka är att mina Hemianthus callitrichoides har börjat växa. Inte mycket men väl några stycken fina gröna utlöpare tätt längs botten på ett par ställen.

18 Oktober (2002)
"Brandsläckaren" tillbaka efter påfyllning igen. Vi får hoppas att gasen räcker lite längre denna gång. Har börjat upparbeta en ny tvångshandling som går ut på att spruta såpavatten över hela koldioxidanläggningen lite då och då. Eller helst flera gånger per dag då.

Lyckan med mina Hemianthus callitrichoides blev kortvarig då dessa gulnat rejält efter en knapp veckas tillvaro utan koldioxid. Men de tar sig nog igen nu när koldioxidflödet har återupptagits.

2 November (2002)
Tiden går, vissa växter växer så det knakar andra får man tålmodigt vänta på att de skall växa till sig ordentligt. Har kompletterat med ytterliggare några mellanhöga växter. Aponogeton madagascariensis, Echinodorus Red flame och Echinodorus cordifolius Marble Queen. Det gjorde susen. Den sistnämnda kom två plantor i varje kruka så istället för två blev det istället fyra plantor. Lite knökat men det blev bra ändå.

Igår upptäckte jag att min annars så fina Rotala Wallichi plötsligt blivit mycket ful och gått av på flera ställen. Misstankarna går genast till mina Siamesiska algätare som förutom sniglarna är det ända levande i akvariet. Hade jag sett den skyldige hade jag nackat honom direkt. Vi får hoppas att de låter bli plantan i fortsättningen, trots de rödaktiga silkestunna mumsiga bladen.

9 November (2002)
Motgångar, motgångar... Det har under en lång tid känts som om allt fungerat alldeles för bra för att kunna vara sant. Men nu har problemen börjat komma. Mina växter uppvisar bristsymptom på nästan alla näringsämnen som finns. Trots att jag göder med TMG och redan doserar långt över den rekomenderade dosen.

17 November (2002)
Mitt första försök till att få ordning på planterna är att börja dosera med PMDD. Det blir billigare och ger mig mer koll på de olika näringämnena. Exprementerar lite med dosen i början. Jag vill absolut inte inte orsaka någon algblommning *Hemska tanke*. Men jag vill få ordning på växterna innan de är totalförstörda.

Ironiskt nog så är det de svåraste plantorna som verkar trivas bäst just nu. Mina Hemianthus callitrichoides har tagit fart och mina Eustralis Stellata som inte växt något sedan jag införskaffade dom har plötsligt tagit fart.


Tillbaka - Nästa (December 2002 - Januari 2003)


All photos are copyright Peter Nyman