Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (September - November)

8 December (2002)
Har fått koll på den värsta näringsbristen hos mina växter. Doserar kraftigt med PMDD. 1 Msk K2SO4, 1 Msk MgSO4, 1-2 tsk KNO3 och en hel del mikrogödning och sporadiskt med extra järngödning. Två gånger i veckan. Känns lite mer "kemisk fabrik" än jag föreställt mig. Späder ut allt med 10 liter vatten. Skoj att svara om någon frågar hur mycket växtnäring man har i... - 10 liter! Det är som när bakar ungefär! Samma tankar dyker upp iallafall: "Hade jag i det där eller öppnade jag bara påsen och ställde den där?" Inte lätt alla gånger!

Mina Diskus har också fått flytta över till mitt stora kar nu. De var lite skraja och betedde sig som djur i bur den första timmen. De simmade längs ena kortsidan och såg ut som om de tänkte "Hjälp vi är instängda!". Detta trots att de plötsligt hade 6 ggr mer vatten att simma i. Senare tog de mod till sig och utforskade resten av karet.

15 December (2002)
Stor succe - Har fått blommor på min Echinodorus Red Flame!!! Det är en lång stängel som går ända upp till ytan och så blommar den med små vita blommor över ytan! Luktar ganska starkt men blommar över på någon dag.

20 December (2002)
Provade att köra med bottenvärmaren i perioder, på 15 min, 30 min av, på 15 min osv... under hela dygnet. Verkar ha lett till viss övergödning i mitt kar. Börjar få svarta alger på alla växter och ytan har ett grönt skikt på sig. Suger bort det gröna algskiktet på daglig basis och hoppas att det skall förvinna nu när jag sluta använda bottenvärmaren igen.

Mina blommor på min Echinodorus Red Flame har utvecklat sig till en ny planta. Den är mycket rödare än moderplantan, eftersom alla bladen är nya. Moderplantan verkar inte växa så mycket längre men den lilla "baby plantan" får sitta kvar ett tag till eftersom den är så fin. Se bilden ovan.

1 Januari (2003)
Bottengödningen stängdes av kvickt igen för att få ordningen på gödningsnivåerna i karet igen. Den gröna hinnan försvann lika snabbt som den kom.

Fick ett infall och gjorde rent mitt största filter idag. Tänkte att det kunde vara dags då det varit igång i kanske 8 månader och att det kunde vara ett trevligt sätt att börja det nya året. Hmm... ;-) - Men inte då, bortkastad tid! Filtret var inte särskilt smutsigt, så det var inte alls värt den tid det tog att tvätta 18 liter filtermaterial.

11 Januari (2003)
Har börjat inse att min Aponogeton madagascariensis (Gallerplanta) nog aldrig kommer att ta sig. Dess blad blev bara ett fåtal centimeter innan de tynade bort. Nu får den inte nya blad längre ens. Synd...

18 Januari (2003)
Inhandlade ytterliggare 6 st Siamesiska algätare. Har nu 14 st totalt ;-). Får hoppas att de låter bli mina Rotala spec "Nanjenshan" (Mayaca). Har hört att de tydligen kan äta dessa också. (Mina Rotala wallichii rök ju för en tid sen).

26 Januari (2003)
I helgen har jag funderat en del på hur jag skall få ordning på mitt lilla åttakantiga 150 liters kar (som jag inte har ambitionen att kalla växtakvarie). Med sina två 15 W rör är belysningen minst sakt blygsam för de flesta växter, och det är uppenbart att det skulle behövas mer ljus där. Ytterliggare två 15 W rör med reflektorer skulle få upp belysningsgraden till åtminståne 0,4 W / liter (Vilket egentligen är ett fånigt mått eftersom det snarare säger hur mycket man värmer upp rummet med hjälp av belysningen än ljusmängd, men det ger iallafall en fingervisning om hur mycket ljus man pytsar i).

Detta resonemang går också överföra på mitt lite större kar, där växterna trivs hyggligt men också kanske skulle behöva lite mer ljus. Där blir faktorn 300 W / 980 liter = 0,31 W / liter.

Eftersom det vore trevligt med något att jämnföra med går mina tankar omedelbart till sidan där AGA presenterar tävlingsbidragen i sin årliga aquascaping-tävling. Dessa burkar är knökade med växter och är, utan undantag, åtminståne vid tidpunkten för fotografering i väldigt gott skick. En utmärkt referens med andra ord!

En sammanställning av totalt 52 st växtakvarier i storleken 200 - 1500 liter ger ett medelvärde på 0,72 W per liter. De allra flesta med vanliga lysrör eller såkallade "power compacts". Endast tre burkar har en belysningsgrad på mer än 1 W per liter, och endast fyra har en lägre belysningsgrad än 0,45 W per liter.


Tillbaka - Nästa (Februari 2003)


All photos are copyright Peter Nyman