Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (December - Januari)

1 Februari (2003)
Rev bort hela mitt bestånd av Limnophila sessiflora. De hade blivit så risiga på grund av att jag bara klippt topparna på dom den senaste tiden. Planterade dock tillbaka en liten del av de borttagna växterna för föryngring.

Fortsätter att drömma om mer ljus över karet. Skall nog klämma dit minst 4x30 W till. Fast helst 6x30 W (Om det nu får plats) och ytterliggare ett 15-18 W rör tvärs över karet, ovanpå mellanstaget, mellan ändarna på alla mina tidigare rör. På så sätt skulle jag äntligen nå över 0,5 W per liter som känns som en psykologisk gräns som vore trevligt att komma över.

Stoppade i ett Fluval 3, (innerfilter), från ett av mina små akvarier i det stora för att få igång vattenrörelsen lite mer i ett hörn där det stått ganska still. Får se om det blir någon förändring.

9 Februari (2003)
Stötte idag till slangen till mitt Eheim 2260 som lossnade och med ett dån kastade vattnet i taket på min akvariemöbel. Några sekunders handlingsförlamning och vattnet forsade ut på golvet. Lyckligtvis fann jag mig i situationen och slet kontakten ur dosan som snart låg och fräste oroväckande i vattnet några decimeter från mina nu genomblöta strumpor och fötter. Vidare kastade jag mig efter slangen som nu tömde mitt akvarie baklänges via utströmmarrören. 12 mm slang och 1,5 meters fallhöjd sätter rätt bra fart på vattnet.

Några timmar senare hade jag ett rent fint våttorkat sovrumsgolv och en hel uppsättning blöta badlakan och framför allt: En erfarenhet rikare. På eftermiddagen styrdes kosan till stormarknaden där kompletterande slangklämmor inhandlades.

Passade även på att ljudisolera "maskinrummet" till mina pumpar nu när alla pumpar, brandsläckare och annat ändå plockats ut. Skillnaden blev väl kanske inte enorm men nu har jag gjort vad jag kan. Ett svagt dovt mullrande hörs fortfarande men det dämpas nog när jag skaffat något att ställa filtren på. Frigolitskivorna jag tidigare använt gick sönder i paniken när läkaget uppstod.

23 Februari (2003)
Fortsätter drömma om mer ljus i burkarna. Har precis beställt en metallhalogenbelysning till mitt lilla kar. Kommer att landa på ca 1 W /liter där. Väntar otåligt på fler lysrör, som jag beställde för en evighet sedan, till min stora burk. Skulle egentligen vilja ha metallhalogen där också men det är en ekonomisk fråga. Har också sett att det finns trevliga 57 cm långa kompaktlysrör på 80 W (!). Dessvärre verkar dom inte vara så lätta att få tag på ute i handeln.

2 Mars (2003)
Nu blommar båda mina Echinodorus Marble Queen och min Echinodorus Red flame sammtidigt. Bilden ovan visar en av blommorna från en av mina Echinodorus Marble Queen.

11 Mars (2003)
Blandade framgångar och motgångar. De flesta växterna växer på som vanligt. En del nästan för bra. Mina E Marble Queen breder ut sina stora blad likt en näckros uppe vid ytan och skuggar alla mina övriga växter. Det har gått så långt att jag blivit tvungen att skära bort stora fina välvuxna blad för att ge växterna under en chans att överleva. Mina Hemantus Callitichoides, som nog är min mest krävande art, har börjat lossna från botten och stora shok flytter upp till ytan. Vet ännu inte vad jag skall göra åt detta. Kanske jag planterar om mina gigantiska Echinodorus Marble Queen i en vattenfylld kruka och har den som vanlig krukväxt. Måste nog skaffa någon lämplig belysning för detta först. Det vore ett trevligt exprement men främst ett bra sätt att avlägsna dom ur akvariet utan att få skuldkänslor. Börjar inse varför det är så ovanligt med storbladiga växter i tätplanterade växtkar. ;-)

Tog en bild på min "lysrörsramp" också. Totalt 300 W med effektiva reflektorer på alla rör. 6x30 W på ljusa sidan och 4x30 W på mörka sidan. Lysrören ligger löst ovanpå karet endast 1,5 cm ovanför vattenytan utan täckglas mellan. (Jag använder "vattentäta" kopplingar). Detta gör att i stort sett allt ljus går ner i tanken utan att reflekteras bort. Jag har slutat använda locken ovanpå rampen för att ventilera bort värmen lite bättre. Avdunstningen ligger någonstans på 40-50 liter per vecka men ventilationen är bra så luftfuktigheten i rummet påverkas inte nämnvärt. (Har mätt upp så låga värden som 40% när det varit riktigt kallt ute)

30 Mars (2003)
Nu måste jag göra något åt ljusfrågan snart. sedan mina lite större växter vuxit till sig ordentligt har mina Hemantus Callitichoides, som nu skuggas till viss del, gett upp totalt. Hoppas på att kunna rädda över lite till mitt lilla 150 liters kar som nu fått både MH-belysning och CO2-anläggning. Nu är det bara själva koldioxiden (samt brandsläckaren att ha den i) som saknas. Skall också fixa lite bättre bottenmaterial innan jag planterar lite seriösare växter i det.

12 April (2003)
Nu har mina Hemantus Callitichoides har nu försvunnit helt... *snyft* Ljuset räckte inte åt dom längre. Men dom var vackra den tid de trivdes. Får skaffa nya om jag bättrar på ljusmängden lite.

Har fortfarande inte skaffat någon brandsläckare med CO2 till mitt lilla kar. Stället där jag köpte min nuvarande hade ingen personal i Linköping för tillfället sedan den gamla killen slutat.

Flyttade över en av mina svärdsplantor från det stora karet till det lilla. Vet i tusan om jag skall ha den i det lilla egentligen men jag har svårt för att kasta några växter så den får vara där i så länge. Plantan tar upp nästan hela karet och bladen når ända till ytan. Får se vad som händer med den nu när den får lite rejält med ljus på sig. Nu ser det inte så knökat ut i svärdsplante-hörnet i det stora karet längre. Så småningom får jag nog kasta ut fler av de återstående tre plantorna för de håller på att bli riktigt stora.

Beslutsångesten angående ljusmängden fortsätter. Frågan är om man vågar man klämma upp en kraftfull MH-belysning i sovrummet. Det kanske blir outhärdligt varmt... Jag har redan 25 grader C.

19 April (2003)
Mailade Linköpings Brandservice via deras sida i måndags. Tänkte höra om jag kunde köpa en CO2-brandsläckare från dem. Har inte hört något ifrån dem på hela veckan. Det kallar jag dålig service!

20 April (2003)
Har exprimenterat lite med järntillförseln i mitt lilla kar. Mätte järnhalten i båda mina kar på morgonen. Omätbara nivåer i båda. (Det lilla uppvisar tydliga bristsymptom på järn). Jag tillsätter Järnchelat för att få 0,25 mg/l och mäter någon halvtimme senare järnhalten igen. 0,25 mg/l i båda burkarna som väntat. På kvällen mätte jag järnhalten igen. ungefär 0,25 mg/l i det stora karet. Omätbart i det lilla. Växterna (eller något annat) har tagit upp alla 30-40 mg järnchelat jag tillsatte på förmiddagen. Inte illa... ;-)

Mätte järnhalten även morgonen efter. Denna gång är järnet jag tillsatte andra gången (när belysningen släckts) kvar i vattnet. Växterna kanske inte tar upp något under natten? Mätte även på morgonen dvs 1,5 dygn efter förra tillsatsen. Inte ett spår av järn. Alltså tar växterna upp ca 30-40 mg Fe per dag (under den belysta perioden) i mitt 150 liters. Undrar om man skall tillsätta järn eller mikrogödning så man även får en del andra metaller i vattnet?

21 April (2003)
Bytte min Aquabee UP 2000-1 pump mot en Eheim 1250. Den nya pumpen är lite tystare, pumpar lite mindre och drar 10 W mindre ström. Passar således bättre som pump till min CO2-anläggning i mitt stora kar. Passade på att ställa alla filter och pumpar på bitar av dubbelvikt liggunderlag som vibrationsdämpning. Blev helt knäpptyst i rummet där akvariet står. Nu är det mitt Fluval innerfilter som "bullrar" mest.

Justerade upp min CO2-tillförsel något. Har en känsla av att jag ställde den lite för lågt när jag var på den för någon månad sen. Detta kan ha varit en bidragande orsak till att mina Hemantus Callitichoides dog. Nu återstår bara några få blad här och var i gruset.


Tillbaka - Nästa (Juni - Juli 2003)


All photos are copyright Peter Nyman