Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Februari 2005)

6 Mars (2005)
Börjar äntligen få ordning på pH-kontrollern. Provkör den (som pH-mätare) i akvariet med stor framgång.

7 Mars (2005)
Första loggen från första mätningen i akvariet! Kurvans utseende är något förbryllande eftersom pH sjunker något under natten (markerat mörkare i grafen). CO2-tillförseln är på samtidigt som ljuset (mellan ca 12:00-22:00).

7 Mars (2005)
Åh, vad kul det är med pH-plottar! En orsak till översta grafens utseende skulle kunna vara att jag har för lite vattencirkulation kring proben och därav platå-utseendet. När någon fisk sedan simmar förbi nära proben (tex vid kl 16:40 och 22:00) ändrar sig mätvärdet snabbt till ett nytt värde, varefter vattencirkulationen stannar av och en ny platå i grafen skapas... Har flyttat proben till en plats med lite mer strömt vatten. Nu ser grafen mer stabil ut.

20 Mars (2005)
Min räkbild vann Zoopets Fototävling Februari 2005!!!

Lite historia om bilden: Den är tagen när det är morgon i "räklandet", dvs i den vita skurhink som två av mina räkhonor gick i medans de hade rom, eftersom jag ville ta vara på avkomman.

Bilden är tagen genom vattenytan med en systemkamera med extern blixt. Räkan sitter ca 5cm under ytan, och blixten är inte slagen genom ytan utan rakt igenom hinken som också fungerat som diffusor för ljuset. Det har visade sig snart att det är stora fördelar med att fotografera genom vattenytan när man har stor förstoringsgrad eftersom akvariets glasrutor ger upphov till kromatisk abertion om man inte fotograferar exakt vinkelrätt mot dessa.

Bilden är nog den i särsklass mest lyckade av en stor mängd foton jag tog vid tre-fyra foto-tillfällen under räkornas månadslånga vistelse i "skurhinken". Mest pga den svarta bakgrunden som är den stora skifferbit som räkan också sitter på.

Det som fascinenar mig mest med denna bild är att man till och med ser hårstråna på räkans ben tack vare den enorma förstoring som min kameras makro ger mig. (Klicka på bilden ovan för att se den i större storlek.)

23 Mars (2005)
Idag fyller min blog/akvariedagbok 3 år... Hipp, Hipp, Hurra!!!

27 Mars (2005)
Nu är min hembyggda pH-kontroller igång. Den verkar fungera väldigt bra och skapar ett riktigt stabilt pH-värde över dygnet. Jag har ett KH-värde på 2-3 så jag har förtillfället valt att justera ned pH till pH 6,6.


Tillbaka - Nästa (April 2005)


All photos are copyright Peter Nyman