Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Juli 2005)

9 Augusti (2005)
Händer inte så mycket. Akvariet står fortfarande med filtrena kopplade genom vattenbytesslangarna. Måste hitta någon tillräckligt grov slang i någon affär snart. Bullrar så man kan bli tokig när det inte går stänga till "maskinhallen" under akvariet.

11 Augusti (2005)
Införskaffat nya slangar till mina filter. Entums-slang(!) till stora filtret och lite smalare slang till lilla filtret.

Kämpar som ett djur med att dra slangarna i den smala utrymmet mellan akvariet och väggen. Den grova entums-slangen kämpar emot likt en boaorm och gör uppgiften i det närmaste omöjlig. Hade jag inte varit övertygad om motsatsen hade jag kunnat tro att den var vid liv. Med hjälp av ett starkt snöre lyckas iallafall tillslut dra slangen från akvariets översida genom slanghärvan på akvariets baksida och in igenom hålet till akvariemöbelns skåp där den skall anslutas till filtret. Den smalare slangen som legat på golvet och sett på när jag kämpat med hans större bror lät sig dras samma väg utan större motstånd.

14 Augusti (2005)
Kopplar in den numera lugnt vilande entums-slangen till stora filtret under akvariet. Har vissa besvär med slangböjen vid akvariets översida. Slangen får sig en knick men inte värre än att vattnet kan ta sig igenom. Skall inhandla ett böjt plaströr att koppla in där senare.

Igångkörningen av filtret strular som vanligt då luften i slangen gång på gång sugs in i filtret och får det att stanna. Någon timmes strulande och all luft är borta och filtret spinner som aldrig förr. Entumsslangen verkar göra mindre motstånd än röret jag använde tidigare. Åtminståne nu när den är ny och ren inuti.

20-21 Augusti (2005)
Akvarie-resa med Zoopetklubb väst till Danmark med studiebesök på Tropica, Kattegattcentret, Randers regnskog och ett flertal akvarieaffärer.

Ovan: En av kupolerna för Randers regnskog.

Ovan: Jag tillsammans med Tropicas VD Claus Christensen utanför Tropica.

Ovan: Kattegattcentret

22 Augusti (2005)
Dubbelt strul i åttakantsakvariet! Konstaterar att filtret stannat över helgen. Typiskt att det sker när man är bortrest. Hade även UV-filtret på, som nästan kokat vattnet i röret där lampan sitter nu när vattenflödet stannat. Pumpar några gånger med handtaget på Ecco-filtret för att få igång flödet igen men plötsligt knakar det till och fästet till handtaget spricker. Vattnet är en hårsmån från att börja forsa ur filtret i skarven mellan pumpen och behållaren. River ur allt ur akvariet och tömmer det på vattnet. Bestämmer mig för att mörklägga det tomma akvariet medans jag skaffar reservdelar till filtret. Får starta upp karet på nytt med nyinskaffade växter från Tropica-besöket om några dagar.

23 Augusti (2005)
Byter den tillfälligt placerade slangen till lilla filtret också. Nu går alla slangar på baksidan av akvariet och dörrarna på akvariets framsida kan stängas igen. Nu är det i det närmaste knäpptyst igen. Skönt att slippa bullret av akvariefilter i lägenheten...

25 Augusti (2005)
Väntar otåligt på rörböjar till filterslangarna som jag beställt från PWSS. Slangarna har en förmåga att hela tiden böja sig så att vattnetflödet stryps. Filtren fungerar måttligt bra då...

30 Augusti (2005)
Hjärnan går i spinn! En massa idéer men ingen tid över för att prova dom. Har en idé om att skippa MH-belysningen över lilla växtakvariet och återgå till 4x15 Watt som jag hade tidigare. Det motsvarar ca 0,4 W/liter och det borde nog räcka nu när jag har ordentlig CO2-tillsats. På så sätt blir nog akvariet mer lättskött och jag slipper starta om akvariet från grunden varje gång jag slarvat med gödningen. Till "räk-akvarierna" i garderoben blir det i så fall till att skaffa ny belysning. Ramper med 2x24 Watt T5 ligger högt på önskelistan isåfall. Det blir 0,38 W/liter över dom, och det motsvarar mina 3x15 Watt som jag har över det ena räkakvariet just nu.

En annan djärv idé är att minska ner antalet pumpar i det stora akvariet. Jag har förnärvande en total pumpkapacitet på smått hissnande 6350 liter/timma fördelat på 4 filter/pumpar. Dessa drar tillsammans över 150 Watt och bidrar nu till en lite för hög temperatur i karet (och i slutändan rummet också). Om jag byter CO2-reaktor så skulle jag i ett första steg kunna koppla reaktorn efter mitt Eheim 2260-filter. Reaktorns pump bidrar ändå inte i sig med någon egentlig cirkulation i karet. Byter jag ut mina uppborrade strilrör mot nya (med normalstora hål) så skulle kanske kunna kasta ut den andra cirkulationspumpen också. Vill man vara riktigt djärv så kanske man slänger ur Eheim 2028-filtret också och bara ha kvar 2260-filtret.


Tillbaka - Nästa (September 2005)


All photos are copyright Peter Nyman