Uppstart av 980 liters akvarie!

Till föregående (Augusti 2005)

2 September (2005) - Ny belysning på gång
Har bestämt mig för att skippa MH-belysningen över den lilla burken en period när jag startar den framöver (väntar fortfarande på reservdel till filtret). Ny belysning till "räkakvarierna" är beställt från Aquaristic.net. Det blir nya ramper med 2x24 Watt T5-rör över räkakvarierna (0,38 Watt/liter) och de gamla lysrören (4x15 Watt) över lilla växtakvariet (0,41 Watt/liter). Stora växtakvariet får självklart behålla sina metallhalogenlampor på 2x250 Watt (0,51 Watt/liter) eftersom det fungerar så bra.

Passade däremot också på att beställa en ny CO2-reaktor till stora växtakvariet. -En "AquaMedic Reaktor 1000". Dvs samma modell som jag har i lilla akvariet. Förhoppningsvis funkar den bra ihop med mitt stora Eheim-filter så jag kan skippa pumpen som för närvarande driver min "trimmade" Dupla Reaktor S.

3 September (2005) - Kärt återseende!
Hittar en gammal favorit - Rotala Macrandra, i en av dom lokala akvariebutikerna. Den ser lite trött och "vanskött" ut men jag passar ändå på och köper den enda krukan dom har.

4 September (2005) - Röj i akvariet
Röjer en del i stora växtburken. Den alltför snabbt växande "Hygrophila difformis" får stryka på foten för den nyligen införskaffade "Nesaea Crassicaulis". Passar också på att plantera lite "Hemiathus Callitrichoides - Cuba" längs gruskanten vid rutorna.

6 September (2005) - Höga Fosfatnivåer
Väldigt höga fosfatnivåer i stora växtakvariet. Stänger av automatgödningen några dagar.

8 September (2005) - AGA Aquascaping Contest 2005
Har precis färdigställt mitt bidrag till AGA Aquascaping Contest 2005. Slutdatum för bidrag är redan den 15:e September. Det blir ett par bilder från i våras när akvariet såg som bäst ut. Jag såg till att få med en ordentlig planterings-plan denna gång. Takashi Amano, som deltog i juryn förra året, påpekade att han hade velat se en sådan när han utvärderade mitt bidrag sist. (Citat: "The plant arrangement looked nice. I wanted to see the whole aquarium layout for evaluation. " ---Takashi Amano).

9 September (2005) - Fortsatt väntan...
Fortsatt väntan på både rörböjar och belysning...

Från PWSS 050903:
"Det enda jag lyckats fått hem är 356260 - Eheim 7277650. Så tydligen har inte vår leverantör fått sin beställning för dom lovade skicka så fort dom fick grejjerna. Jag ska se om dom kan ge mej något leveransbesked på måndag."

Från Aquaristic.net 050905:
"We are sorry to tell you, that your order will be delayed for some days. Not all items of your order are on stock. We are looking for the missing items, and send your order asap when your order is complete. If the delivery will be delayed for a longer time we will be inform you again."

"Underbart" med postorder...(?)

10 September (2005) - Återuppstart lilla växtakvariet
Nu orkar jag inte vänta på reservdelar / belysning längre. Startar upp lilla växtakvariet med de grejer jag har. Ett litet fluval innerfilter får duga som cirkulation och MH-belysningen hissas upp i taket så att ljuset inte blir så starkt.

Tar bort mörkläggningsfiltarna och tömmer akvariet på vatten. Det har stått helt still i kanske två veckor nu så vattnet luktar unk. Planterar med växter från stora akvariet. Fantastiskt bra att ha ett 1000-liters växtakvarie att plocka växter ifrån när man skall starta ett nytt växtkar. Fyller nästan det "lilla" 145-literskaret med växter utan att det syns någon skillnad i det stora växtkaret.

Allt åkte i: Hemianthus callitrichoides, Rotala wallichii, Nesaea Crassicaulis, Rotala Spec, Anubias barteri "coffeefolia", Aponogeton crispus, Echinodorus Tenellus... Vi får se om jag rensar bort några arter sedan. Borde få igång den andra pH-kontrollern också men processerkortet strular. Verkar kräva någon slags extern power-on reset för att starta ordentligt.

Stora växtkaret har fått nya fiskar idag. Efter att ha sett vinnaren i denna fototävling (Länk) så blev sugen på att skaffa Guramis. Nu har jag fått frångå ambitionen att bara ha sydamerikanska fiskar i karet. Nu är det fisksoppa som gäller! 4st Guldgurami (Trichogaster Trichopterus), 6st Marmorgurami (Trichogaster Trichopterus) och 2st Mosaikgurami (Trichogaster Leeri) införskaffades. Hade egentligen velat ha fler Mosaikgurami men det fanns inte fler i butiken.

17 September (2005) - flytt av räkor
Nu har tre av min Cardina Japonica (Amano-räkor) fått flytta från sina fem kompisar i räkakvariet över till det lilla växtakvariet. Är egentligen lite sugen på att skaffa någon mer sort, tex körsbärsräka, Bumblebee-räka eller rent av något ännu mer exotiskt, men detta får duga så länge.

Har samlat några länkar om räkor:

21 September (2005) - Försvunnen Mosaikgurami
En av mina två Mosaikguramis är spårlöst försvunnen. Den har antagligen dött.

22 September (2005) - Slut på koldioxid
Nu är CO2-flaskan tom igen. Jag har nog snålkört under sommaren för denna gång var förbrukningen bara 46,8 gram / dag.

Ljusstyrka: 0.51 Watt / liter
Periodlängd: 128 dagar
CO2-konsumption: 46.8 gram/dag
CO2-konsumption: 4.78 gram / (dag och 100 liter)

22 September (2005) - Ny belysning äntligen hemma
Har fått hem mina T5:or från Tyskland nu. Provkörde dom som hastigast och dom lyser fett! Kanske rent av för fett för mina räkakvarier... Blev plötsligt sugen att sätta denna belysning över åttakantsakvariet istället.

25 September (2005) - Rörböj på plats
Fixade dit 1"-rörböjen som jag fick hem från aquaristic samtidigt som belysningen och de senaste veckornas problem med filter som stannar (pga veck på slangen) verkar vara lösta... *puh* - Att en liten plastbit kan göra sån skillnad! Nu slipper jag starta upp ett stannat filter varannan dag...

Det kom även ett mail från PWSS som säger att dom skickar övriga rörböjar och reservdel till mitt Eheim Ecco-filter på måndag. Det var på tiden... Jag beställde grejerna den 22:e Augusti men deras leverantör verkar ha strulat så tillslut beställde dom grejerna från någon annan grosist..

26 September (2005) - Minirecension av Aqua Medic Reaktor 1000
Jag har precis skrivit en minirecension av Aqua Medic Reaktor 1000 - En CO2-reaktor i jätteformat. Recensionen hittar ni här:

En närmare titt på: Aqua Medic Reaktor 1000

28 September (2005) - T5:or ovanför räkorna
Har satt upp den ena T5-belysningen över räkakvariet. Det blev störtsnyggt ljus. Mycket snyggare än rampen med Aquarelle-rör jag hade innan.

Notis: Nu är rörböjarna från PWSS hemma... (beställdes 22:e Augusti!)

Även reservdelen till Ecco-filtret kom, så nu är det inkopplat till åttakantsakvariet igen. Det innebär att CO2-tillförseln, som jag gör via en AM reaktor 1000 med Ecco-filtret som pump, också är igång igen.


Tillbaka - Nästa (Oktober 2005)


All photos are copyright Peter Nyman